Tsjaktsjoeka

Een geluid, en dat komt uit de pan op het vuur. Hou je oor voorzichtig boven de pan en je hoort het duidelijk: tsjaktsjoekatsjaktsjoekatsjaktsjoeka. Eetbaar geluid.

Uit Tunesië, in het noorden van Afrika. Het is er warm en dan groeit alles vanzelf. Tomaat, paprika, aubergine en ui liggen er voor het grijpen. Net wat je nodig hebt voor het Tunesische groentengerecht dat toevallig ook tsjaktsjoeka heet. Grote ui van schil ontdoen en in dunne ringen snijden. Twee tomaten, een paprika en een halve aubergine wassen en precies zo snijden als je leuk lijkt. Maar wel klein natuurlijk.

Stevige pan op het fornuis zetten en laag olijfolie erin gieten. Klein vuurtje eronder. Alles wat je gesneden hebt in de pan doen. Zout en peper erbij en als het er is ook een kwart theelepel gemalen kruidnagel.

Deksel op de pan en net zo lang wachten tot het samen puree is geworden. Af en toe roeren met de houten lepel. En luisteren. Is het zover dan verdeel je de inhoud van de pan over een aantal kleine bakjes of schaaltjes waarvan je weet dat ze de hitte van de oven kunnen verdragen.

Intussen heb je vier eieren, zonder de schaal uiteraard, in een kom gedaan. Ook daar een beetje zout en peper bij en met de vork een beetje door elkaar mengen. Niet te veel.

Bovenop elk bakje puree een scheut vloeibaar ei en in de oven zetten. Als het ei gebakken is is dat het moment om zonder je vingers te branden de bakjes er weer uit te halen. Heb je toevallig een paar takjes verse groene munt bij de hand dan leg je die er bovenop. Extra fris en extra Tunesisch.

Ze eten het overal daar. Het is precies hetzelfde maar toch anders. Want als zij met hun oor boven de pan hangen horen ze chakchoukachakchoukachakchouka. Beetje anders. Waarom? Omdat alles in Tunesië een beetje anders is.

    • Philip Mechanicus