TOTAL TOUCH

Total Touch. This Way (BMG 74321 566702)

Madonna deed er een jaar of vijftien over, Trijntje Oosterhuis ziet het bij haar tweede cd al in: liefde is meer waard dan roem. “I traded fame for love/ without a second thought”, zong Madonna op haar laatste cd. Oosterhuis zegt: “Burning with blind ambition/ I wanted to set the world alight (-). Took me a while to realize/ that every goal must have its price.” Liefde, hier en nu, is waar het om draait, concludeert ze op de nieuwe cd This Way en heeft daarmee meteen een goede reden om de rest van de plaat de liefde te bezingen.

De meeste nummers zijn dan ook ballades. Op een Whitney Houston-achtige manier drukt Oosterhuis de 'grote gevoelens' uit die de liefde bij haar oproept: duwend, trekkend, met veel bezieling. Haar stem staat in het middelpunt, als Trijntje uithaalt, houdt de begeleiding zich in. In de enkele snelle, opzwepend bedoelde nummers daarentegen wordt het hele arsenaal van disco-drums, riedelende piano's en opzwepende koortjes ingezet om de opwinding te vergroten.

Maar het effect blijft uit. De ballades ontroeren niet, de dansnummers werven niet. This Way is een degelijke cd, een geoliede 'funk-plaat' naar Amerikaans voorbeeld, waarbij de geen stap buiten de afgesproken grenzen wordt gezet. Werkelijk opzwepende nummers met de licht hysterische toon die op Total Touch' debuut nog wèl te horen waren, ontbreken op This Way. De funk word beschaafd gebracht, en dat is op zichzelf al een contradictio in terminis.

    • Hester Carvalho