Surinaams oliebedrijf plat na ontslag

ROTTERDAM, 5 JUNI. Bij de Surinaamse onderneming Staatsolie is een staking uitgebroken na het ontslag van directeur E. Jharap van het staatsbedrijf door de regering-Wijdenbosch. In de politiek is zeer kritisch gereageerd op het ontslag.

De regering-Wijdenbosch heeft nog geen officiële mededelingen gedaan over het ontslag. Jharap heeft Staatsolie geleid vanaf de oprichting in 1981. Hij staat in Suriname bekend als een integer en competent manager. Staatsolie geldt als het enige winstgevende staatsbedrijf. Jharap zelf noemt zijn ontslag “onacceptabel” en zal het bij de rechter aanvechten. In een gesprek met de Surinaamse radio zei Jharap dat Wijdenbosch van hem af wil omdat hij zich verzet tegen de plannen van de regering om buitenlandse investeerders te laten deelnemen in Staatsolie. Over dit voornemen smeult al meer dan een jaar een conflict tussen Jharap en de regering. Plannen van Wijdenbosch om het Zuid-Koreaanse bedrijf Daewoo aan te trekken als investeerder leidden vorig najaar tot grote opschudding. Daewoo is nu uit beeld, maar de regering is in onderhandeling met andere investeerders.

De Staatsolie Werknemers Organisatie heeft de productie in dit veld, waar ruwe olie wordt aangeboord, stilgelegd. Ook het werk in de raffinaderij te Tout Lui Faut, dicht bij Paramaribo, is gestaakt. De vakcentrale C'47, waarbij de SWO is aangesloten, bereidt verdergaande acties voor.