Steeds meer vluchtelingen; Spoedberaad Contactgroep over Kosovo

PRIŠTINA, 5 JUNI. De internationale gemeenschap houdt volgende week spoedberaad over het Servische geweld in Kosovo en het groeiende vluchtelingenprobleem. De Contactgroep voor ex-Joegoslavië komt op 12 juni bijeen om de spanningen te bespreken.

De Contactgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Duitsland. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, die de bijeenkomst aankondigde, zei dat de crisis in Kosovo ook wordt besproken op de bijeenkomst van de G8, de groep van acht geïndustrialiseerde landen, in Cardiff.

Cooks Duitse collega, Klaus Kinkel, drong gisteren aan op een snelle beslissing van de NAVO over de vraag of en hoe men in Kosovo kan ingrijpen. Hij zei dat “duizenden en misschien tienduizenden Albanezen” in Kosovo op de vlucht zijn en dat het Westen een herhaling van de oorlog in Bosnië niet mag toestaan.

De NAVO intussen liet vanochtend weten een mogelijke militaire oplossing als reactie op het opgelaaide geweld in Kosovo in overweging te nemen. Volgens de Britse minister van defensie, George Robertson, “overweegt de NAVO alle opties, inclusief de meest radicale.” Servië, zei hij, “moet weten dat alle opties worden overwogen, gepland en bekeken.” Albanië dringt al geruime tijd aan op de legering van NAVO-soldaten in het noorden van het land, langs de grens met Kosovo.

Het vluchtelingenprobleem neemt inmiddels snel toe. Volgens de Albanese autoriteiten zijn nu twaalfduizend Albanezen uit het westen van Kosovo de grens met Noord-Albanië overgestoken. Vier- tot zesduizend anderen zijn naar Macedonië gevlucht. Gisteren trok ook Montenegro, partner van Servië in de Joegoslavische federatie, aan de bel: volgens woordvoerders in de hoofdstad Podgorica zijn zevenduizend Albanezen uit Kosovo naar Montenegro gevlucht. Binnen Kosovo zelf zijn meer dan veertigduizend mensen voor het geweld van de Serviërs op de vlucht geslagen.

In het arme, bergachtige en moeilijk toegankelijke noorden van Albanië heeft de komst van de vluchtelingen tot een noodtoestand geleid. Er is een groot tekort aan voedsel en onderdak. Bovendien groeit het gevaar van epidemieën. De Albanese minister van Gezondheid heeft een urgente vaccinatiecampagne tegen polio, difterie en tetanus aangekondigd. De Albanese regering hield gisteren de buitenwereld voor dat de komst van al die vluchtelingen ook 'Europa' met een nieuwe vluchtelingencrisis confronteert, omdat de Kosovaren “zonder twijfel” het land “vanaf de Albanese kusten” weer zouden willen verlaten - richting Italië.

Wat zich in het door de Serviërs hermetisch afgesloten westen van Kosovo afspeelt, is onduidelijk. De Serviërs herhaalden gisteren dat hun offensief “defensief” van aard is en zich niet tegen burgers richt. “We reageren simpelweg op aanvallen van terroristen”, aldus een Servische woordvoerder. (Reuters, AFP, AP)