Speeltuin decor rechtszaak jongeren

AMSTERDAM, 5 JUNI. De rechtszaak tegen drie minderjarige jongens die eind april betrokken zijn geweest bij rellen in Amsterdam Overtoomse Veld wordt aangehouden tot 19 juni en zal plaatsvinden op de plek waar de rellen ontstonden: een speeltuintje aan de Hart Nibbrigstraat.

Op 23 april raakten ongeveer hondervijftig Marokkaanse jongeren slaags met honderdtien politieagenten. Om inzicht te krijgen in de omstandigheden waaronder de rellen zijn ontstaan wil kinderrechter De Groot de zaak in de buurt zelf houden. De rellen begonnen volgens de politie met een brandje in de prullenbak op de speelplaats.

De rellen in Amsterdam Overtoomse Veld waren de eerste waarbij de politie tegenover een grote groep Marokkaanse jongeren kwam te staan. Drie weken geleden gebeurde dat opnieuw toen het Flevobad in Amsterdam-Oost werd ontruimd na een vechtpartij. De politie zette honden en paarden in om een groep van ongeveer vijftig voornamelijk Marokkaanse jongeren in bedwang te houden. Een een groep van ongeveer vijftig jongeren trok naar het wijkteam Balistraat om hun ongenoegen te uiten.

Afgelopen maandag deed zich iets soortgelijks voor in de Amsterdamse Pijp. In de Pieter Aertszstraat werden zeven Marokkaanse jongens gearresteerd in verband met een autokraak. Zo'n twintig jongeren probeerden te voorkomen dat de arrestantenbus kon wegrijden. Door elkaar met mobiele telefoons op de hoogte te brengen, stonden bij aankomst op het bureau zo'n vijftig jongeren. Zij probeerden te verhinderen dat de arrestanten het bureau zouden worden binnengebracht. Omdat er geen bewijs was tegen de zeven arrestanten heeft de politie ze al weer snel vrijgelaten. Omdat het conflict volgens een politiewoordvoerder beperkt bleef tot wat duw- en trekwerk heeft de politie geen melding gemaakt van het incident.

Naar aanleiding van dit laatste incident spreekt hoofdofficier Vrakking van Amsterdam vandaag in De Telegraaf zijn bezorgdheid uit over de Marokkaanse jongeren. Hij wil dat voor “de harde kern” een lik-op-stuk beleid wordt toegepast, terwijl “de meelopers” opgevangen moeten worden door “scholing en gesprekken met de ouders”.