SLECHTZIENDEN

De eurobankbiljetten die op 1 januari 2002 in omloop komen, zijn in de lengte en in de breedte verschillend van grootte, bevatten contrasterende kleuren en zijn bedrukt met grote letters. Hierdoor zijn de biljetten gemakkelijker van elkaar te onderscheiden, ook voor blinden en slechtzienden.

De European Blind Union (EBU), de koepel van Europese blinden- en slechtziendenorganisaties, was nauw betrokken bij het ontwerp van de bankbiljetten, zij het wat laat. “Het heeft tot begin '96 geduurd voordat de Europese Commissie gehoor gaf aan onze oproep om ons bij het ontwerp te betrekken”, zegt Berry den Brinker, vertegenwoordiger van de Nederlandse blinden- en slechtziendenorganisaties in de euro-adviescommissie van de EBU.

Bij het ontwerp van de bankbiljetten is het de blinden en slechtzienden gelukt hun wensen door te drukken. Bij de muntjes ging het mis. “De automatenhandelaren hadden daar een veel te grote vinger in de pap”, zegt Den Brinker. Resultaat: het verschil tussen de grootste en de kleinste muntjes is zo gering dat ze voor blinden en slechtzienden moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. “De enige aanpassing die wij nog hebben kunnen afdwingen is aanpassing van de rand van het muntje van 20 eurocent.”

De verschillen in de rand van de euromuntjes is ook zo ongeveer het enige aanknopingspunt voor blinden en slechtzienden om de muntjes te onderscheiden. De verschillen in grootte zijn te klein, zegt Den Brinker. “Wij wilden minstens 3 millimeter verschil tussen de munten. Nu is dat op verzoek van de automatenhandelaren minder dan 2 millimeter.”

Een ander probleem dient zich aan. De muntjes van 20 en 50 eurocent zijn nu wel door blinden en slechtzienden te onderscheiden, maar niet meer door automaten. De automatenindustrie heeft daarom voorgesteld het muntje van 50 eurocent dikker te maken. Dat stuit echter weer op verzet van de EBU. “Dan lijkt het weer te veel op de munten van 1 en 2 euro. Die zijn nu al moeilijk te onderscheiden van de munt van 50 cent.” Mede door protest van de EBU heeft de Europese Commissie het verzoek van de automatenhandelaren niet gehonoreerd. De automatenhandelaren zijn daar boos over. Ze onthouden zich evenwel van commentaar. Een woordvoerder van hun branche-organisatie, de Euro Vending Association, zegt dat de automatenhandelaren “langs diplomatieke weg” een oplossing trachten te bereiken. “Daarom treden wij nu niet in de publiciteit.”

Den Brinker heeft geruchten opgevangen dat de automatenhandelaren voorstellen de rand van de 50 eurocent munt aan te passen. Of dat voor de blinden acceptabel zou zijn, weet Den Brinker niet. “Dat zou ik eerst moeten voelen”, zegt hij. Hij verwacht dat de munten toch niet meer aangepast kunnen worden worden. “Daarvoor is het nu te laat.”

    • Jochen van Barschot