Schisma in hoofdredactie; Conflict op redactie AD over bijlagen

ROTTERDAM, 5 JUNI. Een hevig conflict over een wekelijkse kleurenbijlage binnen de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad heeft zich vanmorgen uitgebreid naar de gehele redactie. Voorzitter W. Ammerlaan van de algemene redactievergadering is vanmorgen afgetreden.

Ammerlaan legde zijn functie neer nadat de samenwerking tussen hoofdredacteur P.van Dijk van het AD en twee van de drie adjuncten was verbroken. Formeel ligt de aanleiding voor het conflict in de komst van een nieuw kleurenmagazine, dat aanvankelijk in de plaats zou komen van de zaterdagse bijlagen. Maar tussen Van Dijk en de twee adjuncten bestaat volgens diverse bronnen ook over andere zaken al langer onenigheid.

Met het opstappen van de voorzitter van de algemene redactievergadering is de verantwoordelijkheid voor de escalatie bij Van Dijk gelegd. Ammerlaan had eerder deze week een beroep gedaan op de hoofdredacteur om “geen bloed te vergieten en het conflict te beheersen”.

Van Dijk laat via zijn secretaresse weten geen mededelingen te doen. De derde adjunct-hoofdredacteur van het AD, P. de Jonge, staat buiten het conflict.

De adjuncten die met Van Dijk overhoop liggen, zijn W. Vergeer en R. Kooistra. De laatste is tevens politiek commentator van de krant. Beiden zitten thuis.

Van Dijk heeft aan directeur J.Greven van de divisie landelijke dagbladen van PCM Uitgevers verzocht om Kooistra onmiddellijk van zijn functie te ontheffen en een schorsing voor een maand goed te keuren. Kooistra heeft over de ruzie mededelingen naar buiten gedaan, wat in strijd zou kunnen zijn met de CAO. Hij wordt deze week geciteerd in het weekblad Vrij Nederland dat als eerste over de ruzie berichtte.

Naar verluidt “bungelt” Vergeer nog, maar is zijn vertrek uit de hoofdredactie een kwestie van tijd. In deze kwestie is ook Greven al in botsing gekomen met de redactie. Dat gebeurde toen hij drie weken geleden aan de redactie liet weten dat hij de plannen van Van Dijk volledig steunde. Na een protest van de redactie liet de PCM-directeur weten dat hij te ver was gegaan: “Het is geheel een zaak van de redactie”.

In een vergadering met de chefs van alle deelredacties zei Van Dijk vanmorgen dat de schorsing nodig is “om de gemoederen weer tot bedaren te brengen”. De ruzie binnen de hoofdredactie van het AD houdt volgens ingewijden slechts zijdelings verband met de voorgenomen productie van een kleurenmagazine. De redactie heeft eerder uitgesproken dat zoiets niet ten koste mag gaan van de dagelijkse of de zaterdagkrant met bijlagen.

Om deze eis kracht bij te zetten besloot de voltallige redactie enkele weken geleden dat er behalve een kleurenmagazine ook een bijlage met nieuwsfeatures moet komen. Van Dijk maakte daarbij toen een voorbehoud, omdat zo'n productie volgens hem weer ten koste zou gaan van de dagelijkse krant. Vanmorgen liet hij zijn chefs weten dat de redactie toch de ruimte krijgt voor de ontwikkeling van een dergelijk katern. Het conflict met Kooistra en Vergeer werd hierbij door hem aangeduid als “een persoonlijke kwestie”.