Schade boer struisvogels niet vergoed

DEN HAAG, 5 JUNI. Struisvogelboer J. Meilink uit Anerveen (Overijssel) krijgt geen schadevergoeding van het ministerie van Landbouw vanwege het ten onrechte afgeven van een gezondheidscertificaat. Dat heeft president mr. A. van Delden van de rechtbank in Den Haag vandaag kort geding bepaald.

Volgens Meilink kregen zijn dieren van het ministerie een document dat uitvoer naar Denemarken en uiteindelijk Canada mogelijk maakte.

In Denemarken bleek dat de beesten toch niet aan de geldende normen voldeden en niet naar Canada mochten. Meilink vindt dat het certificaat ten onrechte is afgegeven.

De Denen stuurden 17 van de 35 struisvogels terug. Van de 18 die wel in Denemarken mochten blijven, zijn er 10 overleden en acht verdwenen.

In kort geding vroeg Meilink een voorschot afwachting van het totale schadebedrag dat hij eist in de bodemprocedure (600.000 gulden). Van Delden oordeelt dat de boer onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat het ministerie schade moet betalen, behalve voor de kosten van vervoer van Denemarken naar Nederland. Juist die kosten heeft het ministerie aangeboden te betalen. (ANP)