Rus Tonkov enige bedreiging voor Italiaanse klimmer; Pantani heerst in Dolomieten

ROTTERDAM, 5 JUNI. Met zijn kenmerkende aanvalslust heeft Marco Pantani gisteren voor opschudding gezorgd in de negentiende etappe van de Ronde van Italië. De 28-jarige kopman van Mercatone Uno won de laatste bergrit in de Dolomieten. Pantani vergrootte zijn voorsprong op de Rus Pavel Tonkov tot bijna anderhalve minuut. De Zwitser Alex Zülle had een jour sans: hij raakte een half uur achterop en duikelde van de vierde naar de veertiende plaats in het klassement.

Tussen Cavalese en Plan di Montecampione probeerde Pantani zijn grote rivaal Tonkov verschillende keren uit het wiel te rijden. Pantani had voor de start een voorsprong van 27 seconden, maar deze marge was niet groot genoeg, met het oog op de beslissende individuele tijdrit die morgen wordt gereden. Tonkov is een betere tijdrijder dan Pantani, zoals vorige week tot uiting kwam. Toen verspeelde de Italiaan ruim twee minuten.

De vluchtpogingen van Pantani zorgden aan het eind van de etappe voor het gewenste resultaat. Ruim twee kilometer voor de top kon Tonkov het hoge tempo niet langer volhouden, maar hij bleef in zijn ritme en verloor slechts 57 seconden op de ontketende Pantani. Ploegleider Giuseppe Martinelli van Mercatone Uno had zijn oogappel nog nooit zo hard naar boven zien fietsen. “Ongelooflijk, wat Marco presteerde.”

Pantani had in de zware bergetappe van afgelopen woensdag zijn krachten enigszins gespaard. Hij gokte bewust op de laatste zware bergrit, met een steile klim naar het moderne skioord Plan di Montecampione. Het werd een spannend gevecht tussen de Italiaanse klimgeit en de Russische diesel. Zo regelmatig als Tonkov pedaleert, zo spectaculair is de rijstijl van Pantani.

De kale, kleine publiekslieveling verwacht dat de roze trui hem morgen vleugels geeft in de tijdrit. “Dit mag ik niet meer uit handen geven”, sprak Pantani, die nog nooit een grote ronde op zijn naam heeft geschreven. Tonkov won de Giro in 1996, toen Pantani herstellende was van een zware botsing met een vrachtwagen. De Duitser Jan Ullrich raakt steeds beter in vorm. De Tourwinnaar werd gisteren tweede in de individuele tijdrit van de Trofeo Castilla-Leon. Ullrich verloor vier seconden op zijn landgenoot Uwe Peschel. De eindzege ging naar de Spanjaard Aitor Garmendia. Peter Luttenberger heeft de vijfde etappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De Oostenrijkse renner van Rabobank was in finishplaats Villach te snel voor zijn Zwitserse ploeggenoten Beat en Markus Zberg. De Sloveen Valter Bonca behield de leiding in het algemeen klassement. De Nederlander Karsten Kroon heeft zijn tweede ritzege behaald in de Vuelta Ciclista Navarra. De coureur van Rabobank won gisteren de derde etappe in de Spaanse rittenkoers. Eerder won zijn ploeggenoot Wopke Veenstra de eerste etappe. De Belgische renner Stein de Schoenmaker leidt in het algemeen klassement.