Rode neus

Trekt Eric Albada Jelgersma oplichters aan, of heeft de grootaandeelhouder van supermarktketen De Boer Unigro gewoon wat vaker pech? Deze week bleken twee achtereenvolgende managers van zijn Franse wijngaard te hebben gerotzooid met melk en zijn prestigieuze wijnen.

Gewone investeerders waren al drie keer bankroet gegaan na de stroppen die 'AJ' in de loop der jaren heeft geleden, maar zijn aandelenpakket in De Boer Unigro, die wil fuseren met de Vendex-supermarkten, is zo veel waard (meer dan 1 miljard gulden) dat elke bankier hem graag te klant houdt.

'AJ' is een onvervalst succesverhaal. Hij begon met een klein familiebedrijfje en komt nu dichtbij zijn droom: een aanval op de dominantie van Albert Heijn. De details van zijn nieuwste zeegaande jacht zijn steevast stof voor zakenblad Quote. De gangmaker achter een vastgoedproject in Canada, waarin hij jaren geleden geld had gestoken, bleek onlangs gezocht te worden wegens oplichting. Zijn investering in de sterrenzender TV10 van Joop van den Ende, die nooit van de grond kwam, was geen grote financiële strop. Zijn grootste misser was een pakket aandelen in het automatiserings- bedrijf HCS, dat een jaar na zijn investering bankroet ging. Dat kostte hem tientallen miljoenen. Volgens sommigen zint hij nog altijd op wraak. Op de toenmali- ge Amro bijvoorbeeld.

Deze week bij Super De Boer in de aanbieding: Côtes de Provence Rosé la Demaisello (7,95 gulden) en Mona Biomild drink (1,99). Mengt u zelf?

    • Menno Tamminga