Premier Peru vertrekt na rampen door El Niño

LIMA, 5 JUNI. De Peruaanse premier Alberto Pandolfi is gisteren afgetreden en door president Alberto Fujimori vervangen door de oud-senator Javier Valle Riestra. De andere ministers zijn door Fujimori herbenoemd.

In Peru wordt de premier door de president benoemd en moet hij diens richtlijnen opvolgen. Pandolfi was sinds zijn aantreden in 1996 een trouwe woordvoerder van de omstreden politiek van Fujimori. Binnenskamers heeft Fujimori echter zware kritiek geleverd op Pandolfi's optreden na de ernstige overstromingen en aardverschuivingen van de laatste maanden, veroorzaakt door het klimaatfenomeen El Niño. Daarbij lieten honderden mensen het leven.

Pandolfi's opvolger Valle Riestra behoorde tot het eind van de jaren tachtig tot de partij van de vorige president Alan García Aprista. De laatste jaren werkte hij als onafhankelijk jurist voor firma's die in de gunst staan bij de president.

Waarnemers denken dat Valle het democratische imago van de door velen als autoritair ervaren Fujimori moet oppoetsen en dat de personele wissel de voorzet vormt voor een populistische sociaal-economische politiek, die Fujimori's herverkiezing in het jaar 2000 mogelijk moet maken. Fujimori stond jarenlang bekend als de kampioen van streng economisch beleid volgens de richtlijnen van het IMF. Na zijn aantreden in 1990 beteugelde hij onder meer de inflatie van 7000 procent.

Valle baarde direct na zijn aanstelling als premier opzien door zich uit te spreken tegen een derde ambtstermijn van Fujimori. De Peruaanse grondwet staat geen derde ambtstermijn toe, maar Fujimori's aanhangers betogen dat de constitutie van 1993 voor het begin van Fujimori's tweede termijn tot stand kwam, en dat zijn huidige termijn dus als eerste termijn moet worden beschouwd. De meerderheid van de Peruanen wil een referendum over de zaak. (AP, Reuters)