P.C. Hooftprijs

De 21e mei is dit jaar geruisloos voorbijgegaan. Meestal is de sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft de dag waarop de naar de dichter vernoemde prijs wordt uitgereikt aan een auteur wiens naam al maanden eerder is onthuld. Dit jaar is zelfs nog niet duidelijk wie de prijs krijgt. “Normaal gesproken reiken we de prijs inderdaad in mei uit, maar het duurt allemaal langer dan verwacht”, zegt Aad Meinderts, secretaris van de prijs. Binnenkort komt het er wel van, denkt hij. “Vorige week heeft de jury een voordracht gedaan, maar het is nog niet duidelijk wanneer het bestuur erover kan vergaderen.”

Er is geen ruzie, benadrukt Meinderts. “Ik werd overstelpt door werk in het Letterkundig Museum en bovendien bleek in februari dat een van de beoogde juryleden lang in het buitenland zou zitten. Toen moesten we opnieuw beginnen met afspraken maken.” Hij verwacht dat voor de zomervakantie de prijswinnaar bekend wordt gemaakt, zodat dit najaar de uitreiking kan plaatsvinden. De datum hangt van de agenda van de prijswinnaar af. Dat is in ieder geval een schrijver van verhalend proza, verklapt Meinderts. Na de winnaars K. Schippers (in 1996 voor zijn essays) en Judith Herzberg (in 1997 voor haar gedichten) is dat genre volgens de reglementen weer aan de beurt.

    • Arjen Fortuin