Motorola schrapt 15.000 banen, verlies door Azië

NEW YORK, 5 JUNI. Het Amerikaanse elektronicaconcern Motorola schrapt de komende twaalf maanden 15.000 arbeidsplaatsen, 10 procent van het totale aantal werknemers. Tot de drastische ingreep is besloten wegens een verslechtering van de resultaten, vooral door de financiële crisis in het Verre Oosten.

Motorola, producent van onder meer halfgeleiders en mobiele telefoons, voorspelde eind vorig jaar nog een winststijging in 1998. Maar de resultaten vallen zwaar tegen doordat de problemen in Azië zorgen voor minder vraag en druk op de verkoopprijzen.

Voor de kosten van de reorganisatie is een voorziening getroffen van 1,95 miljard dollar (3,9 miljard gulden) ten laste van het resultaat over het tweede kwartaal van dit jaar. Ook zonder deze post zal er over dit kwartaal waarschijnlijk een verlies zijn.

De reorganisatie omvat onder meer een concentratie van de productie en het afstoten van slecht renderende activiteiten die het concern niet als strategisch beschouwt. De maatregelen moeten kostenbesparingen opleveren van meer dan 750 miljoen dollar per jaar (1,5 mld gulden).

Motorola gaat proberen marktaandeel te winnen via nieuwe initiatieven op zijn belangrijkste werkterreinen, zoals digitale mobiele telefonie. Voor het eind van het derde kwartaal worden “belangrijke” nieuwe producten geïntroduceerd, aldus het concern.

Motorola behaalde vorig jaar een omzet van 29,8 mld dollar (60 mld gulden). (KRF/Reuters)