Meer buitenland op KunstRAI

AMSTERDAM, 5 JUNI. De KunstRAI, de jaarlijkse galeriebeurs in de Amsterdamse RAI, wil binnen vijf jaar minstens 30 procent aan buitenlandse deelnemers hebben. Van de 150 galerieën die voor dit jaar zijn geselecteerd is 95 procent Nederlands.

De KunstRAI wil meer buitenlandse deelnemers aantrekken door colportage. Dat wil zeggen dat een Nederlandse deelnemer een collega over de grens dient aan te brengen. Inmiddels zijn volgens de organisatie van het kunstevenement al een flink aantal buitenlandse galerieën benaderd, maar het merendeel daarvan wil eerst komen kijken alvorens in te schrijven.

De KunstRAI wordt dit jaar gehouden van 23 juni tot en met 28 juni. Nieuw is de toekenning van een aanmoedingsprijs: de West Art of Now Award 1998. Alle deelnemende galerieën kunnen werk van één kunstenaar inzenden, waaruit een jury tien werken nomineert. De geldprijs van 15.000 gulden wordt op de openingsavond uitgereikt door burgemeester Patijn van Amsterdam.

Tevens is het de eerste keer dat zes musea (Centraal Museum Utrecht, Stedelijk Museum, Bonnefantenmuseum, Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Boijmans van Beuningen en Groninger Museum) een paviljoen op het terras hebben waar zij hun activiteiten toelichten. (ANP)