Marianne Timmer verruilt kernploeg voor team Ritsma

ROTTERDAM, 5 JUNI. Uit onvrede met het beleid van de schaatsbond (KNSB) is tweevoudig olympisch kampioene Marianne Timmer overgestapt van de kernploeg sprint naar het privé-team van Rintje Ritsma. Ze tekende gisteren in Zeist een contract voor twee jaar. Ook Martin Hersman uit de kernploeg mannen allround van Henk Gemser en Frouke Oonk uit de kernploeg opleiding sprint hebben zich aan Sanex verbonden.

Timmer was afgelopen seizoen niet tevreden over de gang van zaken in de sprintkernploeg van bondscoach Peter Mueller. Tijdens de Olympische Spelen in Nagano vroeg ze het sectiebestuur langebaan veranderingen aan te brengen. Hoewel ze ook zei in principe bij de kernploeg te willen blijven, gaf ze in Nagano wel aan open te staan voor aanbiedingen. Timmer wilde alleen bij de bond blijven als ze wat meer inzage zou krijgen in de begeleiding.

De sprintster wilde weten hoe de paramedische begeleiding in elkaar stak en ze wilde op de hoogte worden gehouden van de experimenten met de strips op de pakken. “Ik heb niet het gevoel dat de bond heeft geprobeerd deze zaken te veranderen. Voor mijn gevoel is dat bij Sanex veel beter geregeld. Dit is een team met uitstraling. De technische staf is uitstekend.”

Geert Kuiper en Arie Koops zijn de nieuwe trainers, Jillert Anema is de fysiotherapeut. Na vier jaar had Ritsma genoeg van coach Wopke de Vegt. “De rek was eruit.” De Vegt, die Ritsma één jaar in de kernploeg en drie jaar bij Sanex coachte, kreeg na het WK afstanden in Calgary van zijn pupil te horen dat hij niet hoefde terug te keren. “Dat was moeilijk”, aldus de Europese kampioen, die het in Nagano met troostprijzen moest doen en in elk geval twee jaar bij Sanex doorgaat.

Timmer lichtte de schaatsbond niet in over haar voorgenomen vertrek. Jean Soons, algemeen directeur van de KNSB, voelde het wel aankomen. “Ze ging afgelopen vrijdag niet met de sprintploeg op trainingskamp. Dat zei al genoeg.”

Ton Elias, directeur communicatie van KNSB-hoofdsponsor Aegon, reageerde verrast. “Ik wil nu eerst precies weten waarom enkele schaatsers en hun zaakwaarnemers niet met de bond hebben willen praten, voordat zij zulke drastische stappen hebben gezet. Zeer ongebruikelijk allemaal. Zeker in het licht wat er de afgelopen jaren op commercieel vlak allemaal voor de schaatsers is geregeld.” Over de sportieve prestaties van de nieuwe Sanex-leden wil Elias niet twisten. “Wat dat betreft houd ik mijn kruit liever een jaar droog.”

Uitbreiding van de ploeg naar minimaal vier schaatsers was voor de sponsor noodzakelijk om door te gaan. Sanex vond dat na drie jaar de formule met Ritsma in de reclamespotjes was uitgewerkt. “We konden stoppen of groot uitpakken”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “We hebben gekozen voor het laatste.” Sanex probeert nog een andere Nederlandse topper vast te leggen.