Libris

De Librisprijs gaat lekken dichten. Secretaris Umtul Kiekens heeft besloten ook ochtendkranten niet langer voor de officiële bekendmaking te vertellen wie de prijs krijgt. Aanleiding voor de koerswijziging is de prijsuitreiking van vorige week, waarbij winnaar J.J. Voskuil al bij de eerste woorden van juryvoorzitter Henk van Os werd bestormd door welingelichte fotografen. Tien minuten later kreeg Voskuil inderdaad honderdduizend gulden.

“Meestal geef ik voorinformatie aan enkele journalisten die ik al jaren ken”, zegt Kiekens. “Van hen eis ik niet alleen een embargo, maar ook vertrouwelijkheid. Dat werkt blijkbaar niet goed. Ik denk dat ik dus de proef op de som neem en volgend jaar niemand voorinformatie geef. Dat is vervelend voor kranten die 's ochtends verschijnen. Voor hen is de prijsuitreiking aan de late kant.” Volgens Kiekens is het uitgesloten dat een jurylid heeft gelekt. “Wij zaten allemaal met stomme verbazing te kijken. Meestal zie je de fotografen de televisiecamera's in de gaten houden, maar die wisten dit jaar ook van niets.”

“Ik wist uit twee verschillende bronnen wie het zou worden”, zegt Marcel Molle, wiens foto van Voskuil zeskoloms op de voorpagina van de Volkskrant werd afgedrukt. “Ik wist het honderd procent zeker en ik weet dat ook de fotografen van Trouw en NRC Handelsblad het wisten. In de loop van zo'n avond lekt het altijd uit.” Verder lopen de fotografen achter elkaar aan. “Iedereen weet dat ik het weet”, zegt Molle. Hij weet het dus ieder jaar? Lachend: “Daar kan ik niks op zeggen.”

    • Arjen Fortuin