KPN favoriet op rustig Damrak

AMSTERDAM, 5 JUNI. Vooruitlopend op de komende splitsing was het aandeel KPN vanochtend de uitblinker op een rustige Amsterdamse effectenbeurs. Het post- en telecommunicatiefonds klom 4,40 gulden naar 119,20. Gestimuleerd door een iets hogere dollarkoers en de positieve kentering op Wall Street gisteren boekten ook de meeste andere hoofdfondsen terreinwinst.

Dat resulteerde rond het middaguur in 10,56 punten winst voor de AEX-index op 1203,81. Van een geanimeerde handel was geen sprake. “Het publiek reageert wat afstandelijk”, meende een commissionair. De geringe animo houdt mogelijk verband met de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers later op de dag.

Naast KPN stond ook Heineken in de belangstelling. Het bieraandeel steeg 2,10 gulden op 76,50. Vooral Britse beleggers toonden interesse. Aanleiding vormde de promotietour voor institutionele beleggers waarmee de top van Heineken nieuwe aandeelhouders hoopt te paaien. De Heineken-karavaan streek gisteren neer in Londen; vandaag was Parijs aan de beurt.

Ook de chemiewaarden deden het relatief goed. DSM won 4 gulden op 216,40. Handelaren spraken van een naijleffect op de optimistische geluiden die topman S. de Bree de vorige week tentoonspreidde. Branchegenoot Akzo Nobel steeg met een rijksdaalder op 442 gulden.

Uit de gratie was Philips. Het elektronicafonds leverde 1,30 gulden in op 182 gulden, een en ander in reactie op de tegenvallende gang van zaken bij Motorola. De Amerikaanse halfgeleiderproducent maakte een ingrijpende reorganisatie bekend in verband met de tegenvallende chipverkopen. Philips haalt doorgaans een belangrijk deel van zijn winst uit de productie van halfgeleiders. ASM Lithography, gisteren fors onderuit gegaan omdat de orderinstroom voor chipmachines tegenvalt, herstelde zich twintig cent op 71,30.

In de financiële hoek steeg Fortis Amev negentig cent op 119,50 in reactie op het nieuws dat de bank-verzekeraar zijn aandeelhouders toestemming heeft gevraagd het bod op de Generale Bank met maximaal 15 procent te mogen verhogen. Rivaal ABN Amro noteerde onveranderd 48 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York boekte gisteren winst. De Dow Jones-index steeg 66,56 punten tot 8870,56. De daling in het laatste uur van de dag ervoor trok veel koopjesjagers aan, die vooral uit waren op de technologiefondsen. Juist die fondsen waren de laatste dagen achteruit gegaan. De kooplust leidde tot een opgaande lijn van zwaargewichten in de Dow Jones als IBM en Hewlett-Packard. Bovendien waren de oliefondsen hoger doordat Saoedi-Arabië, Venezuela en Mexico eerder op de dag in Amsterdam besloten dat de olieproductie verder omlaag moet.

De Amerikaanse dollar wist zich vanmorgen op de Europese valutamarkten iets te herstellen van de koersdaling op de voorgaande twee dagen.

TOKIO De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. In Tokio daalde de Nikkei-index met 103,04 punten (0,67 procent) tot 15.323,43. De beurs in Seoul daarentegen sloot 2,7 procent hoger en die in Hongkong 0,13 procent. In Taiwan won het koersgemiddelde 1,1 procent.