Kansloze nederlaag Hingis; Nieuwe Seles oppermachtig in zwarte jurk

PARIJS, 5 JUNI. Het vrouwentennis kan Monica Seles nog lang niet missen. Op grootse wijze vierde de 24-jarige Amerikaanse haar terugkeer aan de top door in een magistrale partij Martina Hingis een fikse draai om de oren te geven. In twee sets (6-3 en 6-2) nuanceerde Seles de opmars van de jeugd en onderstreepte zij op het court central van Roland Garros dat zij na de dood van haar vader Karolj een missie heeft. “De oude Monica van voor de messteek komt gelukkig niet meer terug”, zei Seles. “De nieuwe Monica is al gelukkig dat ze zich weer geheel op haar sport kan concentreren.”

Hoewel ze niet gelooft dat kledingsponsor Nike met opzet een zwarte jurk voor haar heeft ontworpen, erkende Seles dat die sobere outfit haar gevoelens het beste verwoordt. In de kleur van de rouw en met de trouwring van haar drie weken geleden overleden vader om haar nek speelde Seles gisteren als in haar beste dagen. In vijf ontmoetingen had ze nimmer gewonnen van Hingis en de 17-jarige Zwitserse constateerde verbijsterd dat Seles de allure had hervonden van de periode, waarin zij het circuit regeerde.

“Ik had niet verwacht dat Monica hiertoe in staat zou zijn”, stamelde Hingis. Seles had zich al voorbereid op een loodzware opgave, omdat “Martina wel heel eenvoudig had afgerekend met Venus Williams.” Maar met haar dubbelhandig geslagen backhands en forehands ontketende Seles vanaf het eerste punt een moordend tempo dat Hingis niet wist te ontregelen. De passie in de groundstrokes van Seles staken schril af bij het welhaast plichtmatige repertoire van Hingis, die al snel in de tweede set leek te berusten in haar nederlaag. “Ik speelde op tachtig procent van mijn kunnen”, zei Hingis. “Dat is tegen bijna elke tegenstander voldoende voor de overwinning, maar niet tegen deze Monica Seles.”

De jonge Zwitserse weet na gisteren dat ze zeker op gravel niet onfeilbaar is. Ze hield rekening met de oppositie van haar generatiegenoten Kournikova en de zusjes Williams. Maar in de hype rond de gretige en arrogante teenagers, die zichzelf voorbarig tot nieuwe wereldranglijst-aanvoerders uitriepen, werd de oude garde gemakshalve over het hoofd gezien. De ironie wil dat de finale morgen een herhaling wordt van zeven jaar geleden, toen de Spaanse werkezel Arantxa Sanchez-Vicario en de gisteren briljant spelende Seles in Parijs ook al tegenover elkaar stonden.

Sanchez versloeg in een draak van een partij (6-3 en 7-6) de als tweede geplaatste Lindsay Davenport, die zich weer eens als een hinkende giraffe over het centre court bewoog. Met het onthutsende aantal van 56 onnodige fouten klaagde Davenport indirect het ondoorgrondelijke systeem aan van de wereldranglijst, waarop zij een geflatteerde 2de plaats bezet. Die positie behoort na haar galavoorstelling in de halve finales op zijn minst toe aan Monica Seles. Zij heeft zich voorlopig als de echte uitdager van Martina Hingis opgeworpen.