Is er leven zonder televisie?

'Zet dat ding uit!' Het lijkt een stokoude vermaning, maar kinderen horen hem nog geen 50 jaar. Slechts 50 jaar bestaat de televisie, en het lijkt of hij er altijd al was, zelfs voor mensen die nooit (zeggen te) kijken. Volgens de socioloog Dominique Wolton dreigt de televisie ten onder te gaan in een strijd met de nieuwe media, en dat stemt hem niet vrolijk: “Is het niet zo dat de televisie die zich op een breed publiek richt, zo'n beetje het laatste instrument is van de sociale cohesie in een samenleving die verder wordt gekenmerkt door massaal individualisme?” vraagt hij zich af.

Overdrijft Wolton of onderkent hij een reëel gevaar? Maar hoe sterk bepaalt de televisie ons leven dan? Hoe veel macht oefent de televisie uit over ons wereldbeeld, onze daden, onze gedachten, onze dromen wellicht? Oftewel: is er leven zonder televisie?

Het Cultureel Supplement nodigt u uit om een essay over dit onderwerp te schrijven van maximaal 1500 woorden.

De uiterste inleverdatum is maandag 15 juni. De eerste prijs is een geldbedrag van ƒ 1750. De inzendingen zullen beoordeeld worden door Frits Abrahams, Pieter Kottman en Joyce Roodnat, allen redacteur van NRC Handelsblad. Het winnende essay zal in de tweede helft van juli in het Cultureel Supplement gepubliceerd worden.