Hof: belofte justitie was fout

AMSTERDAM, 5 JUNI. Het openbaar Ministerie (OM) heeft de kroongetuige Ad K. een kwalijke en onrechtmatige toezegging gedaan in de zaak tegen Johan V., alias de Hakkelaar. Dit heeft het hof in Amsterdam gisteren bepaald in de zaak tegen K.

De wet verplicht het OM een door de rechter opgelegde straf onverkort uit te voeren. Met die bepalingen heeft het OM in die strafzaak echter de hand gelicht, oordeelt het hof, door K. te beloven dat hij voor zijn aandeel in de zaak niet in de cel zou belanden, in ruil voor een verklaring tegen de Hakkelaar. De officieren van justitie die de strafzaak van Johan V. voor de rechtbank brachten, beloofden K. dat hij zelf voor zijn aandeel in de zaak geen celstraf zou krijgen, ook niet als de rechter hem daartoe veroordeelde. “Deze toezegging geeft blijk van minachting voor de beslissing van de rechter”, concludeert het hof. “Hierdoor is de rechterlijke vrijheid om de straf te bepalen gefrustreerd. Deze inbreuk op de beginselen van een behoorlijke strafvervolging is zo ernstig, dat de sanctie moet zijn dat het OM Ad K. niet meer mag vervolgen.”

K. was een voorname schakel in de logisitiek van de bende van de Hakkelaar. De organisatie van V. verscheepte tienduizenden kilo's hasj vanuit Pakistan naar Europa en Noord-Amerika. Na zijn arrestatie bleek K. bereid zijn vroegere kompanen te verraden.