Fortis bereid tot hoger bod G-Bank

UTRECHT, 5 JUNI. Het Nederlands-Belgische financiële concern Fortis is voorlopig bereid om zijn bod op de Generale Bank met maximaal ruim een kwart te verhogen ten opzichte van haar huidige bod. Daarmee kan het concern het hogere bod van ABN Amro ter waarde van 24,5 miljard gulden overtreffen.

Fortis-bestuursvoorzitter J. Bartelds sprak vanochtend op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van “een uiterste limiet van vijftien procent” ten opzichte van het tegenbod dat ABN Amro vorige week bekendmaakte. Met de aankondiging aan de aandeelhouders wil het financiële concern 'maximale ruimte creëren' in de strijd om de Generale Bank. Met de maximale verhoging komt het bod op de Belgische bank uit op bijna 28 miljard gulden.

Fortis spreekt op dit moment tegen dat zij zeker tot een hoger tegenbod zal overgaan. “Volgens de Belgische wetgeving zijn wij verplicht om toestemming aan de aandeelhouders van Fortis AG (het Belgische deel van het concern) te vragen. Wij blijven echter in de kracht van ons huidige bod geloven”, aldus Bartelds vanochtend. De koers van de Generale Bank ging vanochtend niettemin 6 procent (1625 frank) omhoog naar 28.700 frank.

Fortis benadrukt dat een eventueel hoger bod niet via aandelen zal geschieden en daarom niet tot verwatering van de winst per aandeel Fortis AG zal leiden. Hoe het concern het maximale bedrag van 3,6 miljard gulden bijeen wil brengen, zei Bartelds vanochtend niet.

Een woordvoerder van ABN Amro noemde de extra financiële ruimte die Fortis wil creëren “een technische zaak. Misschien zijn zij bezig het kanon te laden, maar wij hebben al geschoten.”

Gisteren onthulde ABN Amro bestuursvoorzitter J. Kalff op een persconferentie in Brussel dat de bank de afgelopen tien dagen op de effectenbeurs van Brussel ongeveer twee procent van de aandelen van de Generale Bank heeft gekocht. ABN Amro biedt 19 eigen aandelen plus 9000 frank in contanten, terwijl Fortis AG, de Belgische Fortis onderneming zeven eigen aandelen voor drie aandelen G-Bank overheeft. De koers van de aandelen ABN Amro steeg vanochtend een dubbeltje naar 48,10 gulden, terwijl de koers van Fortis AG 100 frank steeg naar 10.475 frank. Daarmee groeide de voorsprong van het ABN Amro bod op Fortis van tien procent gisteren tot bijna twaalf procent.