EURO-BOEKENBON

De Nederlandse Boekverkopersbond (NBB) komt begin volgend jaar met een 'drie-valuta boekenbon'. Deze voorloper van de euroboekenbon wordt voor Nederland en Vlaanderen uitgegeven en krijgt een waarde in guldens, Belgische franken en euro's.

Boekverkopers in Nederland en België hadden al eerder plannen om gezamenlijk een bon uit te brengen. De schommelende valuta's maakten dit echter onmogelijk. Als begin 1999 de koers van de euro vast staat - en de Nederlandse gulden en de Belgische frank ook niet meer ten opzichte van elkaar in waarde veranderen - introduceert de NBB de nieuwe bon. Een bon van 25 gulden zou volgens de huidige koers 457 Belgische frank of 11,24 euro waard zijn. Een 10 eurobon 22,22 gulden of 406 Belgische frank. Op de bon komen alle drie de bedragen te staan.

Met de bestaande guldensbonnen verwacht NBB-bestuurslid Ari Doeser vanaf de invoeringsdatum van de euro (1 januari 2002) problemen. “De bonnen zijn onbeperkt geldig en kunnen dus vele jaren later nog ingeleverd worden. Na tien of twintig jaar zijn de bonnen met een bedrag in guldens nog steeds geldig. Maar dan weet niemand meer hoeveel de gulden precies waard is”, aldus Doeser. De NBB gaat iets bedenken waardoor verkopers en lezers niet in verwarring raken. “We kunnen bijvoorbeeld tot 2005 guldensbonnen blijven accepteren maar daarna niet meer. Het gaat bij de bankbiljetten tenslotte ook op zo'n manier. Waarom dan niet bij boekenbonnen?” Overigens krijgen ook de nieuwe boekenbonnen het opschrift 'onbeperkt geldig'.

    • Jochen van Barschot