Ethiopië stemt in met vredesplan voor grensconflict

ADDIS ABEBA/ASMARA, 5 JUNI. De Ethiopische leider Meles Zenawi heeft gisteren ingestemd met een plan van de Verenigde Staten en Rwanda om een einde te maken aan de grensoorlog tussen Ethiopië en Eritrea. De Eritrese leider, Isayas Afewerki, heeft nog niet op het voorstel gereageerd. Een eerste reactie van hoge Eritrese functionarissen was echter uiterst sceptisch.

Vanmorgen werd er nog hevig gevochten bij Zalanbessa in de betwiste Yirga-driehoek. Volgens Westerse diplomaten wordt er inmiddels ook strijd geleverd bij Burie, dat niet in de driehoek ligt maar wel op de grens tussen beide landen. De Ethiopische autoriteiten zijn inmiddels begonnen om mensen te evacueren uit de zones waar gevochten wordt.

Het Amerikaans-Rwandese plan heeft als uitgangspunt dat beide landen hun gemeenschappelijke grens “zo snel mogelijk” demilitariseren. De Eritrese troepen moeten zich terugtrekken op de posities die zij innamen voordat de strijd begin mei uitbrak. Vervolgens moet een klein aantal onafhankelijke waarnemers in de betwiste Yirga-driehoek worden gestationeerd en zou het civiele bestuur, dat het betwiste gebied vóór mei onder zijn hoede had, opnieuw moeten worden geïnstalleerd. Tenslotte moet een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek antwoord geven op de vraag wie verantwoordelijk is voor de escalatie van het conflict. Daarbij moet worden uitgegaan van de grenzen uit de “koloniale” verdragen.

Beide partijen gaan er van uit dat zij het gelijk aan hun zijde hebben. Ethiopië beschuldigt Eritrea ervan dat het met de vijandelijkheden begonnen is. Asmara heeft dat toegegeven maar voegde daar onmiddellijk aan toe dat Ethiopië uiteindelijk verantwoordelijk is voor het conflict omdat het zes maanden geleden het betwiste gebied in bezit nam.

De grensoorlog heeft de vriendschap tussen Zenawi en Afewerki, die samen ooit tegen het militaire regime van de Ethiopische leider Mengistu Haile Mariam vochten, onder zware druk gezet. “Wat er nog voor vertrouwen tussen ons en de Eritrese regering over bestond, is verloren gegaan aan het front”, zei de Ethiopische leider Meles Zenawi gisteren. (AP, AFP, Reuters)