Economie Soedan

'Bullshit, die cijfers kloppen van geen kant', roept een hoge Westerse diplomaat in Khartoum uit. Sabir Hassan, gouverneur van de Soedanese centrale bank houdt voet bij stuk. “Dat sommige diplomaten onze cijfers niet vertrouwen is politiek gemotiveerd. Vorig jaar groeide ons bruto nationaal product met zes procent. Dit jaar verwachten we zeven procent groei. We brachten de inflatie terug van 160 naar 15 procent. Het gaat goed met de Soedanese economie.”

Wie liegt er? De Soedanese autoriteiten of Westerse diplomaten? Het Internationale Monetaire Fonds accepteert de cijfers van de Soedanezen.

Op macro-economisch niveau doet de Soedanese economie het beter dan sinds vele jaren. De regering voert een zogenaamd IMF-schaduwprogramma uit en bracht het begrotingstekort terug door talrijke subsidies op voedsel in te trekken.

Mede door afwezigheid van buitenlandse ontwikkelingshulp is de sociale situatie echter erbarmelijk. Ruim 40 procent van de arbeiders zit zonder werk en mogelijk 80 procent van de bevolking in de hoofdstad leeft onder de armoedegrens.

Achter de woordenstrijd over cijfers gaat een groot politiek meningsverschil schuil tussen Westerse landen en het islamitisch fundamentalistische bewind in Khartoum.

Het Westen, met Amerika voorop, probeert het regime te isoleren wegens vermeende steun aan terroristen.