Dromen bij de poort van Nederland

Rijkswaterstaat heeft 'tribunes' geplaatst in Tolkamer en Hoek van Holland, daar waar de Rijn respectievelijk Nederland binnenkomt en weer verlaat.

TOLKAMER, 5 JUNI. Ze staat boven op de dijk met haar gezicht naar het water en haar rug naar het dorp. De tribune die de 200-jarige Rijkswaterstaat eerder deze week bij Tolkamer heeft geplaatst heeft de golvende vormen van de rivier en is gemaakt van 'natuurlijke' materialen: aluminium en hout. Ze kijkt naar de voorbijtrekkende schepen en de vogels, ze ziet de rivier en de overzijde, waar Duitsland begint. En ze noodt uit tot een kleine adempauze: op haar golven blijf je drijven.

Het ding is ongeveer twee bij twee bij twee meter en heeft drie zitgedeelten van waaraf de bezoeker een mooi uitzicht heeft op het oer-Nederlandse rivierenlandschap. De tribune staat volgens Rijkswaterstaat op de plek waar de Rijn Nederland binnenkomt, maar dat is al eeuwen Spijk, drie kilometer stroomopwaarts. Bij Tolkamer, onderdeel van de gemeente Rijnwaarden, legde de internationale scheepvaart vroeger langs de kade aan om in- en uit te klaren. Er was, voordat de Europese binnengrenzen verdwenen, een douanepost. Genoeg redenen, vond Rijkswaterstaat, om toch maar voor deze locatie te kiezen.

De tribune, in feite niet meer dan een bankje met verdiepingen, staat dwars op de rivier met het uitzicht stroomopwaarts. Van hier is het water te zien, dat met een snelheid van één tot anderhalve meter per seconde langskomt, 984 kubieke meter per seconde. In dit tempo is het in dertig tot 44 uur bij Hoek van Holland. En de boten zijn te zien: zo'n 170.000 per jaar. Er moeten mensen op de tribune gaan zitten om naar het 'schouwspel Nederland' te kijken, had Rijkswaterstaat bedacht. En dat gebeurt dan ook. Eerst zitten er zomaar drie dames uit Utrecht. “Een mooi ding, echt een ontdekking”, zegt tv-producent Soede. “Leuk voor in de tuin.” Later komt er een oude vrouw aan. Met zichtbaar misprijzen kijkt ze naar het bankje. Zonder een woord te zeggen loopt ze de weg af naar de kade.