De vijf kernmachten veroordelen proeven

GENÈVE, 5 JUNI. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad hebben India en Pakistan gisteren in Genève opgeroepen geen nieuwe kernproeven te nemen. In hun slotverklaring dringen de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf nucleaire mogendheden - de Verenigde Staten, China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk - er bij India en Pakistan op aan het internationale kernstopverdrag “onmiddellijk en onvoorwaardelijk” te tekenen, en om “voor beide partijen acceptabele oplossingen voor hun geschillen te vinden door middel van rechtstreekse dialoog”.

De kernmogendheden onderstrepen hun inzet om beide landen bij te staan bij het zoeken naar oplossingen. Verder roepen zij India en Pakistan op “bedreigende militaire acties, grensschendingen en andere provocatieve handelingen te voorkomen” en om geen uitrusting of technologie te exporteren waardoor andere landen in staat worden gesteld massavernietingswapens en/of bijbehorende raketten te maken.

Tegelijkertijd wordt in de slotverklaring duidelijk gemaakt dat India en Pakistan ondanks hun nucleair machtsvertoon niet hoeven te rekenen op toelating tot de exclusieve club van vijf landen die de formele status van kernmacht hebben.

Waarnemers toonden zich verrast over de milde toon van de slottekst. Van sancties, harde dreigementen of belerende woorden aan het adres van beide landen is geen sprake. “We gaan niet proberen om van deze twee landen paria's te maken”, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. De VS hebben op eigen houtje wel sancties getroffen tegen India en Pakistan. (AP, Reuters, AFP)