'Charme-offensief' Kalff; ABN Amro: bod op GB verbeteren

BRUSSEL, 5 JUNI. ABN Amro overweegt zijn bod op de Belgische Generale Bank te verbeteren. Bestuursvoorzitter Jan Kalff zei gisteren “serieus te overwegen” het bod onvoorwaardelijk te maken.

Anders dan tegenbieder Fortis kan ABN Amro nu formeel nog afzien van het bod als de bank niet de helft van de aandelen haalt.

Kalff zei dat het bod pas onvoorwaardelijk wordt “als we precies weten wat de spelregels zijn”. Hij wil met name opheldering over de vraag hoe hoog een eventueel tegenbod van Fortis moet zijn: even hoog als dat van ABN Amro of 5 procent hoger, zoals de Belgische overnamewetgeving voorschrijft. Binnen de toezichthoudende Commissie voor het Bank- en Financiewezen bestaat hierover geen overeenstemming.

“We vragen geen gunsten maar een level playing field”, aldus een zelfverzekerde Kalff gistermiddag. Hij zei te verwachten dat de commissie binnenkort uitsluitsel geeft. “Wij hebben een contactpunt en dat is voorzitter Duplat.” Maar volgens een woordvoerder van de bankcommissie wordt pas beslist op het moment dat Fortis een tegenbod doet: “Iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen problemen.”

Kalff deed zijn uitspraken gisteren tijdens een persconferentie voor een vijftigtal journalisten in Brussel. De 's ochtends aangekondigde bijeenkomst maakt onderdeel uit van een charme-offensief om de aandeelhouders van de Belgische Generale Bank te overreden hun aandelen bij ABN Amro onder te brengen. Behalve de pers waren gisteren ook analisten opgetrommeld voor een toelichting op het vorige week uitgebrachte - en ook toen al uitgebreid toegelichte - bod op de Generale Bank. Binnenkort wordt een advertentiecampagne gelanceerd in Belgische, Luxemburgse, Zwitserse en Britse kranten.

In een krap zaaltje in het chique Hilton, waar de Italiaan Carlo de Benedetti eind jaren tachtig nog zijn Brusselse hoofdkwartier had gevestigd tijdens de overnamestrijd om de Generale Maatschappij, legde Kalff uit waarom zijn “wonderful project” beter is dan dat van de Belgisch-Nederlandse groep Fortis.

Het is gunstig voor de werknemers, voor de klanten en zeer interessant voor de aandeelhouders - “en die besluiten uiteindelijk als enige”. Dit moest nog eens duidelijk gemaakt worden omdat er “niet helemaal objectieve” verhalen in kranten waren verschenen in de trant “wat moeten die Nederlanders hier nu doen met die mooie bank van ons”.

Banen zal de overname door ABN Amro niet kosten, belooft Kalff. “We hebben nauwelijks kantoren in België. En we staan open voor discussie voor iedereen, of hij nou in Luik zit of in Brussel, die een overstap wil maken naar bijvoorbeeld Hongkong. Dat wereldwijd uitzicht is veel beter dan in andere scenario's.” Maar wat antwoordt hij de socialistische vakbond, die heeft gekozen voor Fortis uit angst voor het Nederlandse poldermodel met zijn grotere flexibiliteit? “In België zijn geen polders.” Foutje, protest uit de zaal. Dan: “Flexibiliteit is een wereldtrend en zal ook in België toenemen.” Of Kalff zich had verbaasd over de manier waarop “de Bataven” vorige week in België waren onthaald, vroeg een Franstalige journaliste.

Immers, de leiders van het politieke en financiële establishment lieten onomwonden weten meer te zien in de overname door Fortis en de kabinetschef van de koning weigerde de ABN Amro-top te ontvangen. Nee, dat had Kalff niet verbaasd. Tevreden constateerde hij dat de Belgische pers, “nu meer evenwichtig is”.

    • Birgit Donker