Baskische politie doodt lid ETA

MADRID, 5 JUNI. Bij een schietpartij met de Baskische regiopolitie is afgelopen nacht een veronderstelde terroriste van de Baskische afscheidingsbeweging ETA om het leven gekomen. Een tweede ETA-terrorist en een politieagent raakten gewond. Met de actie is volgens politiewoordvoerders het zogenaamde Vizcaya-commando van ETA, een van de meest gevreesde terreurcellen van deze beweging, ontmanteld.

Bij de actie afgelopen nacht werden dertien arrestaties verricht. Volgens de politie opende de ETA-terroriste het vuur. Een agent raakte gewond aan zijn been. In de schietpartij die vervolgens ontstond werd de terroriste dodelijk geraakt.

Het is voor de eerste maal dat de Ertzaintza, de Baskische regiopolitie, op deze schaal actie onderneemt tegen ETA. Doorgaans zijn het de paramilitaire Guardia Civil of het landelijke korps van de Policía Nacional die worden ingezet tegen de terreurbeweging. De Ertzaintza, die valt onder de verantwoordelijkheid van de Baskische regioregering, kreeg in het verleden regelmatig het verwijt onvoldoende op te treden tegen de terreurcommando's van ETA.

De actie volgt op een nationale politie-actie, eind vorige week, tegen het financiële netwerk van ETA. Na een onderzoek, waarbij meer dan 160 specialisten betrokken waren, werden tien personen gearresteerd. Met het in beslagnemen van administratieve gegevens zou volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een zware slag zijn toegebracht aan de omvangrijke, internationale structuur waarmee de ETA geld witwast en aanslagen financiert.

Gisteren hebben de leiders van de socialistische oppositie en minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor Oreja afgesproken een gemeenschappelijke strategie tegen ETA aan te houden. Volgens bronnen rond het overleg zijn met het oog op de Baskische regioverkiezingen dit najaar, afspraken gemaakt over de samenwerking met de “gematigd” Baskisch-nationalsitische partij PNV. Daarbij zou de PNV, met dertig procent van de stemmen de grootste partij in Baskenland, gedwongen moeten worden een standvastiger houding tegenover de ETA in te nemen. Ondanks eerdere afspraken liet de PNV de afgelopen maanden herhaaldelijk weten de dialoog met kringen rond ETA te willen hervatten.

Een verzoek van de PNV om het spreidingsbeleid van gevangen ETA-terroristen te laten veroordelen door de mensrechtencommissie van de Europese Raad is gisteren definitief afgewezen.