AVRO overweegt straf voor mr. G.B.J.

ROTTERDAM, 5 JUNI. De AVRO overweegt stappen te ondernemen tegen radiocolumnist mr. G.B.J. Hiltermann. De omroep is “niet gelukkig” met uitspraken die Hiltermann afgelopen woensdag deed in zijn rubriek 'De toestand in de wereld' in het programma AVRO Radiojournaal.

In het programma sprak Hiltermann zijn ontroering uit over de huwelijksplechtigheid van prins Maurits en Marilène van den Broek. Vervolgens stelde hij dat dergelijke “manifestaties van nationale identiteit” zeldzaam zijn geworden. Hiltermann wijt dit aan de groei van het aantal allochtonen in Nederland. “We leven niet langer met allochtonen, maar met etnische minderheden in een multiraciale samenleving. Gelukkig is de term multiculturele samenleving wat uit de mode, want de minderheden voegen aan cultuur niets toe.”

Volgens Hiltermann is van de asielzoekers het merendeel alleen uit op economisch gewin en weigeren zij te integreren in de Nederlandse samenleving. “Mij schijnt het toe dat als die quasi-asielzoekers, in wezen profiteurs, zich niet in onze samenleving willen invoegen, maar zich als etnische profiteurs in hun eigen wereldje willen handhaven, dat ze dat in hun eigen land moeten doen. Er is in Turkije, in Marokko, in Afrika en Suriname ruimte genoeg.”

De AVRO stelt dat Hiltermann in strijd met de statuten van de omroepvereniging “geen respect” heeft getoond voor “de allochtone medemens in ons land”, zo staat in een vanmorgen uitgegeven persbericht. De komende weken zal algemeen directeur F. Maréchal een gesprek voeren met Hiltermann. Eventuele sancties daarvan afhangen, aldus een woordvoerder.

Volgens Hiltermann heeft de AVRO nog geen contact met hem opgenomen. Evenmin heeft hij het persbericht ontvangen. De 84-jarige columnist blijft vasthouden aan zijn uitspraken. “Ik heb een genuanceerde mening gegeven over een ingewikkelde kwestie. Als de AVRO stelt dat ik hiermee de statuten heb overtreden, vind ik dat een domme opmerking.” Hiltermann zal zelf geen consequenties verbinden aan de reactie van de omroep. “Ik heb in mijn radiocolumns altijd mijn eigen mening gegeven. Van de AVRO heb ik mij nog nooit iets aangetrokken.”