Aula Centraal Museum mag worden gesloopt

UTRECHT, 5 JUNI. Het Centraal Museum in Utrecht mag de aula van architect Mart van Schijndel slopen. Dit heeft de Utrechtse rechtbank deze week bepaald.

Volgens de rechter kan Van Schijndel zich niet op het Auteursrecht beroepen in zijn verzet tegen de sloop, omdat het niet aannemelijk is dat zijn reputatie als architect daardoor zal worden aangetast. Het museum heeft zorgvuldig gehandeld in de besluitvorming, aldus de uitspraak.

Het Centraal Museum wil ruimte maken voor de inrichting van een permanent paviljoen dat gewijd is aan de Utrechtse architect Gerrit Rietveld. Het museum bezit de grootste Rietveldcollectie ter wereld. De glazen aula die in de jaren tachtig werd gebouwd naar een ontwerp van de Utrechter Van Schijndel, moet voor het paviljoen wijken. Het Amersfoortse theater De Flint heeft overwogen om de aula over te nemen, maar heeft daar inmiddels van afgezien.

Met de bouw van het paviljoen, dat is ontworpen door de Belgische architect S. Beel, is zes miljoen gulden gemoeid. De Utrechtse raadscommissie voor cultuur heeft gisteravond ingestemd met een gemeentelijke bijdrage van 1,2 miljoen gulden. Bij het Centraal Museum is reeds een verbouwing aan de gang voor een bedrag van 33 miljoen gulden. In verband daarmee is het museum nu gesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind 1999 afgerond.