Astra koopt Merck uit joint venture

ROTTERDAM, 5 JUNI. Het Zweedse farmaceutische concern Astra wil het Amerikaanse bedrijf Merck uit hun joint venture kopen. Het bedrijf dat Astra en Merck gezamenlijk in de VS hebben brengt de farmaceutische producten van Astra op de Amerikaanse markt. Het belangrijkste medicijn daarbij is Losec dat bij maagzweren een operatie kan voorkomen. Volgens de zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal maken de twee bedrijven volgende week een akkoord bekend. Astra wilde vandaag slechts zeggen in gesprek te zijn met Merck over “structurele veranderingen”.

Het Zweedse bedrijf zou de Amerikanen in eerste instantie 1,5 à 3 miljard dollar willen betalen. Het bedrag zou over een periode van tien jaar oplopen tot tien miljard dollar. Astra en Merck werken sinds 1982 nauw samen in de Verenigde Staten en vormden daar in 1994 een joint venture. Merck hielp de Zweden zodoende aan toegang tot de belangrijke Amerikaanse markt en kreeg in ruil daarvoor de helft van de winst op Astra's producten.

Dat laatste is een grote hindernis voor een alliantie van Astra met een ander farmaciebedrijf. Geen enkele potentiële partner voelt er voor winsten te delen met het Amerikaanse bedrijf. Nu dat obstakel uit de weg geruimd lijkt te worden, is een nieuwe grote fusie binnen de farmaceutische bedrijfstak op handen, zo speculeren de beide kranten.