Zidane

Altijd is het een genot om naar Zinedine Zidane (Frankrijk) te kijken. Wanneer hij speelt, staat er iets bijzonders te gebeuren. Ogenschijnlijk zo traag als een slak sleept hij zich met de bal aan de voet over het veld. Maar hij is veel sneller dan men denkt. Hij is op meer plaatsen in het veld dan men voor mogelijk houdt.

Hij is echt overal aanwezig en altijd aanspeelbaar, voor en achter. De manier waarop hij een aangespeelde bal bezweert, grenst aan tovenarij. Hij jongleert niet voor de show, altijd hebben zijn trucs een functie. Eenmaal in balbezit is hij de baas van de wedstrijd. Hij doet wat hij wil. Niemand pakt hem de bal af. Hij geeft de bal slechts af wanneer hij zeker is dat zijn medespelers er iets mooi mee kunnen doen.

Zinedine Zidane is geboren uit Algerijnse ouders. Ismail en Malika hadden vijf zonen: Djamel, Farid, Nourredine, Lila en Zinedine. Ze woonden in een arme wijk van Marseille, La Castellane. Zinedine was op straat de voetballer die nooit de bal afgaf. Hij gaf pas de bal wanneer hij zeker wist dat een vriendje er beter voor stond. Cannes was zijn eerste profvoetbalclub, Bordeaux zijn tweede. Zijn grote voorbeeld als voetballer was de Uruguayaan Enzo Francescoli, destijds spelend voor Olympique Marseille. Zidane noemde zijn eerste zoontje daarom Enzo. Bij Juventus groeide hij uit tot een van de beste voetballers van Europa. Hopelijk is Zinedine Zidane deze zomer in de vorm van zijn leven en misschien bezorgt hij met zijn fantasieën Frankrijk de wereldtitel.

    • Guus van Holand