WERELDBEKER

Het winnende land verovert de FIFA-wereldbeker, een 36 centimeter hoge trofee van 18-karaats goud, die bijna 5 kilo weegt. De beker, gemaakt naar een ontwerp van de Italiaanse beeldhouwer Silvio Gazzaniga, blijft altijd eigendom van de FIFA. Na vier jaar moet de wereldkampioen de trofee inleveren en ontvangt in ruil daarvoor een replica.

In de echte trofee is ruimte voor zeventien kleine plaquettes met de namen van de winnende landen. Op die manier kan de wereldbeker nog tot het jaar 2038 mee. De vorige beker, de Jules Rimet-beker, kwam wel in handen van één land. Brazilië verwierf deze cup definitief in 1970. Toen gold nog de regel dat een land dat drie keer wereldkampioen was geworden, de beker mocht houden. In 1983 werd de Jules Rimet-beker in Rio de Janeiro gestolen en nooit meer teruggevonden. De Braziliaanse voetbalbond heeft een replica laten maken.