Voorkeur; Muziek

JAAP VAN ZWEDEN Voor het eerst staat Jaap van Zweden als dirigent voor het Concertgebouworkest, dat hij vorig jaar na zeventien jaar concertmeesterschap verliet om dirigent te worden van het Orkest van Het Oosten. Van Zweden dirigeert 5 juni 21u het gratis toegankelijke tweede Vondelparkconcert van het Concertgebouworkest, op de speelwei ter hoogte van de Amsterdamse Emmalaan. De dag daarop wordt het om 22u uitgezonden via Ned. 1. Op het programma staan de ouverture Die Fledermaus van Johann Strauss, het Trompetconcert van Haydn, de Italiaanse symfonie van Mendelssohn en Slavische dansen van Dvórak.

ESA-PEKKA SALONEN De Finse dirigent Esa-Pekka Salonen dirigeert 6 juni 15u in het Amsterdamse Concertgebouw het Radio Philharmonisch Orkest en het Toimii Ensemble in een concert dat vooruitloopt op het Holland Festival, dat 10 juni begint. Op het programma nieuwe werken van Salonen (Gambit) en Lindberg, wiens spektakelstuk Kraft zijn Nederlandse première beleeft. Verder: Le tombeau de Couperin van Ravel.

ANNE-SOPHIE MUTTER De violiste Anne-Sophie Mutter, die als gevolg van een enkelbreuk van haar begeleider Lambert Orkis in maart haar Amsterdamse recital moest afzeggen, komt 7 juni naar het Amsterdamse Concertgebouw. Op het programma sonates van Beethoven: op. 12 nr 1, op 24 'Frühling' en op 47 'Kreutzer'.

VANESSA-MAE De violiste Vanessa-Mae geeft 9 juni een concert in het Haagse Congresgebouw: Storm On Tour is een mix van klassiek en pop, die ook staat op haar cd Storm.

MUZIEKFESTIVAL WEST-BRABANT Van 3 t/m 14 juni vindt in Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Oosterhout het tweejaarlijkse Muziekfestival West-Brabant plaats. De opening op de Bredase KMA-Parade is een voorproefje op de Nationale Taptoe Breda die plaats vindt van 27 aug tot en met 4 sept. Op het festivalprogramma staan o.a. uitvoeringen van Verdi's Requiem en van alle 32 pianosonates van Beethoven door jonge Nederlandse pianisten. Inl 076-5303179

OPERA AAN DE GRACHT Op 7 juni 21u30 is er een openlucht operavoorstelling op de Amsterdamse Leidsegracht ter hoogte van nr 50. In de regie van Miki Keulen spelen Les Perruques d'Amsterdam een hedendaagse bewerking van Telemanns komische eenacter Pimpinone over verwikkelingen rond een dienstmeisje dat hogerop wil. Solisten zijn Tom Sol en Maja Roodveldt.

SCHELDE JAZZ FESTIVAL Ook in de 26e editie van dit festival staat jazzclub Porgy & Bess centraal met do 4 juni de schrijver Bernlef en het trio Dig d'Diz, vr 5 juni de Belgische accordeonist Rony Verbiest met een ode aan Johnny Meyer en de DSC, za 6 juni het kwintet van saxofonist David Sanchez en de Braziliaanse band Mácleim en zondagmiddag 7 juni de Jojo Swing Band van Joep Peeters. In het Zuidlandtheater speelt vrijdagavond Piet Noordijk met trompettist Benny Bailey en het strijkkwartet van Ernö Olàh en op za en zo zijn er overal in de binnenstad openlucht optredens. 4 t/m 7 juni Terneuzen.

AVAILABLE JELLY Het jazz-sextet dat er in slaagt zichzelf nooit te herhalen ontvangt als gasten slide-gitarist David Tronzo en poetica Ruth Weiss. 6 juni BIMhuis Amsterdam.

FROZENLAND FESTIVAL Een Lowlands voor het Noorden, met vijf podia en o.a. Run DMC, Posies, Caesar, Osdorp Posse, Hellacopters, DJ Ruffneck en het afscheidsconcert van de Friese groep Simmer. 5 en 6 juni De Groene Ster, Leeuwarden.