Voorkeur; Galerie

TORCH Anya Janssen en Tjarda Sixma, die momenteel samen exposeren in Galerie Torch, maakten tussen 1992 en 1994 deel uit van de kunstenaarsgroep 'Sirenen'. Beide kunstenaars verbeelden in hun werk een kunstmatige wereld door middel van een realistische, op foto's gebaseerde schilderkunst. Janssen schildert bosachtige omgevingen waarin de mens aan zijn dierlijke driften is overgeleverd. Sixma maakt monumentale schilderijen van porseleinen sierbeeldjes. T/m 27 juni, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

AVATAR De manifestatie Avatar die zich t/m 14 juni afspeelt in de Oude Kerk, Montevideo/TBA en De Balie gaat over alter ego's, meervoudige persoonlijkheden en geslachtsveranderingen in 'postmoderne tijden'. Een avatar is de vermomming waarachter een Internetgebruiker zich kan verschuilen. Op 6 en 7 juni vindt in De Balie een symposium plaats rond de vraag 'How to bake an avatar?', in Montevideo worden in de weekeinden video's vertoond van Lynn Hershman en Annie Sprinkle en in de Oude Kerk is een tentoonstelling samengesteld met werk van oa Jake & Dino Chapman, Merel Mirage, Tony Oursler, Cindy Sherman en Bea de Visser. Ma t/m za 11-17u, zo 13-17u. Inl www.paradox.nl/avatar of 020-4655530.

PAUL DE REUS De potloodtekeningen van Paul de Reus gaan over het dagelijks leven en zijn voor iedereen herkenbaar: een ouderavond, een paartje in een restaurant, een naakte man. Alleen geeft hij de werkelijkheid zo'n draai dat zijn voorstellingen nooit realistisch worden. Zijn tekeningen zijn absurdistisch, ironisch, ontroerend en humoristisch tegelijk. Thema in De Reus' werk is de onmogelijkheid om met anderen te communiceren. T/m 28 juni, Bloom Gallery, Bloemstraat 150, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Tot 9 augustus is in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem de tentoonstelling 'Alleen op de wereld' te zien, met beelden van Paul de Reus.

BEELDEN IN GRAFIEK Gelijktijdig met de beeldenmanifestatie 'Den Haag Sculptuur 98' organiseert Living Stone Gallery een tentoonstelling met grafisch werk van bekende beeldhouwers. Te zien zijn etsen en tekeningen van oa Louise Bourgeois, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Jean Dubuffet en Henry Moore. T/m 11 juli, Hartogstraat 11, Den Haag. Wo t/m za 12-17u.

KUNSTESTAFETTE De rondreizende Kunstestafette 1998, die deze zomer elf middelgrote steden in Zuid-Holland aandoet, is momenteel in het Centrum Beeldende Kunst van Leiden aangekomen. Het thema luidt dit jaar 'Mooi versus mentaliteit' en verwijst naar een veranderende houding bij kunstenaars. Zij gaan vaak op een procesmatige manier te werk en trachten op een directe manier met het publiek te communiceren. Elf kunstenaars, onder wie Lydia Schouten, Alicia Framis, Sjaak Langenberg, Jeanne van Heeswijk en Harold Schouten hebben ieder een project in een Zuid-Hollandse stad gerealiseerd. De rondreizende tentoonstelling omvat werken van alle kunstenaars. T/m 14 juni in het CBK, Hooglandse Kerkgracht 19-21, Leiden. Wo t/m za 12-17u, do 19-21. De tentoonstelling krijgt een vervolg in Zoetermeer, Vlaardingen, Maassluis, Gouda, Alphen en Delft.

EN VERDER Jens Pfeifer exposeert t/m 27 juni bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Joost van der Toorn exposeert t/m 22 juni bij Lambert Tegenbosch, Putterstraat 48, Heusden a/d Maas; De tentoonstelling 'Zwart Krijt' van Hessel Miedema is t/m 20 juni te zien bij Flatland Galerie, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht; Werk van JCJ Vanderheyden uit de collectie van het Centraal Museum is t/m 3 juli te zien in het Grafisch Atelier, Plompetorengracht 4, Utrecht; Bert Vredegoor exposeert t/m 14 juni bij Galerie Luca, Bloemendaal 5, Zaltbommel.