Voorkeur; Films

THE BIG LEBOWSKI The Big Lebowski, de zevende film van de gebroeders Coen, biedt vooral fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames gefilmd vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep en andere film noir geinspireerde dolgedraaide kidnappingsdrama slaagt de overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hardboiled Philip Marlowe. Ook met Coens oudgedienden als John Turturro, John Goodman en Steve Buscemi. In meer dan 12 theaters.

HANABI Takeshi Kitano's zevende film toont de naar binnen gekeerde blik van een ex-rechercheur die zich op het criminele pad begeeft om met zijn stervende vrouw een laatste reis te maken en een invalide collega van schildersmateriaal te voorzien. Gewelddadige scènes voltrekken zich vaak in doffe stilte en worden afgewisseld met felgekleurde schilderijen, zonder dat er van gemakkelijke, banale contrasten gesproken kan worden. Hilversum: Filmtheater Hilversum.

HARD EIGHT Overrompelend strak vormgegeven debuut van Paul Thomas Anderson, de latere regisseur van Boogie Nights, onthult langzaam de achtergrond van de curieuze relatie tussen een oudere beroepsgokker (Philip Baker Hall) en zijn jonge protégé (John C. Reilly) in de sombere pretstad Reno. Schitterend spel, een kale, minimalistische stijl en een ingenieus-eenvoudig scenario vol verrassingen. Den Haag: Het Haags Filmhuis.

KLEINE TEUN In de vertrouwd wonderlijke wereld van kleurboek en leesplankje speelt een machtsstrijd tussen twee vrouwen en een man. Boer Brand leert lezen van onderwijzeres Lena en zijn vrouw Keet wil een kind van hen. Vierde speelfilm van Alex van Warmerdam laat Van Warmerdam, Annet Malherbe en Ariane Schluter kostelijk spelen met visuele en verbale vondsten. In meer dan 15 theaters.

KOLJA (KOLYA) Jonge Tsjechische regisseur Jan Sverák verfilmde niet zonder verdiensten, maar tamelijk traditioneel het bitterzoete scenario van zijn vader Zdenek Sverák, die zelf de hoofdrol speelt van een om politieke redenen ontslagen cellist. Aan de vooravond van de Fluwelen Revolutie ontdekt hij door de zorg voor een vijfjarig Russisch jongetje dat hij zijn lot in eigen hand moet nemen. Den Haag: Het Haags Filmhuis.

L.A. CONFIDENTIAL De bewerking van de bijna vijfhonderd pagina's tellende misdaadroman van James Ellroy door Curtis Hanson werd een overrompelend epos over corruptie in Los Angeles op gemeentelijk niveau. Terwijl drie rechercheurs ieder vanuit de eigen invalshoek aan de overval op een nachtrestaurant werken, speelt de volgens de traditie van de pulplectuur in sfeervolle morsigheid gedompelde stad der engelen de hoofdrol. Groningen: Camera. Stadskanaal: Smoky.

LOVE AND DEATH ON LONG ISLAND Een oude Britse schrijver raakt geobsedeerd door een Amerikaans tieneridool. Regisseur en scenarioschrijver Richard Kwietniowski bewerkte de cultroman van Gilbert Adair tot een bij vlagen ontroerende komedie waarin grappen over de verschillen tussen Amerika en Engeland en de kloof tussen hogere en lagere cultuur worden afgewisseld met komische parodieën van bête highschool-films. Met John Hurt als wereldvreemde verleider en Beverley Hills 90210-ster Jason Priestley min of meer als zichzelf - met een knipoog. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter. Eindhoven: Plaza Futura. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

MARIE BAIE DES ANGES Controversieel debuut van 31-jarige Manuel Pradal schildert de Franse Riviera als een mythologisch en ongerept universum, waarin jeugdige delinquenten en witte Amerikaanse matrozen zich vermeien in de gevaarlijke schoonheid van landschap, zee en zonlicht. Poëtische vorm, woest camerawerk en dito montage en allegorische verteltrant verdelen de meningen over veelbelovende eerste film. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Rialto. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

NOWHERE Het slotdeel van Gregg Araki's 'teenage angst trilogy' is een apocalyptische aflevering van de populaire tienerserie Beverly Hills 90210. Onhandige seks, ware liefde en rubberen ruimtewezens denderen voorbij in woeste camerabewegingen en kauwgumkleuren. De scènes zijn op het doek gekwakt als in een goedkoop stripboek: slordig en grotesk maar zo pulserend en overtuigend dat je verder moét kijken. Amsterdam: Kriterion.

DE POOLSE BRUID Kleine, intense Nederlandse film van Karim Traïdia schildert subtiel de onderhuidse strijd om elkaars affectie van een eenzame boer (Jaap Spijkers) en een weggelopen Poolse prostituee tegen wil en dank (Monic Hendrickx) op het Groningse platteland. Lyriek van beeld en spel, en de poëzie van zanger Ede Staal op de geluidsband, bezorgden de film de publieksprijs op het International Filmfestival Rotterdam. Amsterdam: Cinecenter, Desmet. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Breda: Chassé. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Filmcentrum Poelestraat, Filmtheater Liga '68. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver.

THE TANGO LESSON Voorbeeldig egodocument van de Britse Sally Potter, die zelf de hoofdrol speelt van een filmregisseur met het verlangen een virtuoze tangodanseres te worden, maar wel een die haar partners leidt. Buenos Aires, Parijs en Londen vormen de decors in zwart-wit van een moedig loflied op het recht virtuositeit na te streven, in de vorm van een tegendraadse musical. Amsterdam: The Movies. Arnhem: Filmhuis Delft: Filmhuis Lumen. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg.

TITANIC In duurste film aller tijden (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee passagiers van de Titanic (Leonardo di Caprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. In meer dan 93 theaters.

WESTERN Bevrijdende, open film over ontworteling en hunkeren naar een eigen plek heeft niets met een echte western te maken. In Bretonse road movie van Manuel Poirier trekken een Catalaan en een Rus langs 's Heren wegen en beproeven hun charme in gevarieerde ontmoetingen met wel over huis en haard beschikkende dames. Innemende kleine film won in Cannes de juryprijs. Deventer: Filmhuis De Keizer. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Eindhoven: Plaza Futura. Emmen: Euro.

THE WINGS OF THE DOVE Slimme kostuumfilm van Britse regisseur Iain Softley verplaatste handeling in Henry James' roman The Wings of the Dove (1902) een aantal jaren naar achteren, zodat victoriaanse intrigante Kate Croy (Helena Bonham-Carter) een bevrijde vrouw kan worden. Fraaie kostuums en Venetiaanse locaties vervolmaken stijlvolle, maar oppervlakkige verfilming van vertelling over liefde en berekening. Amsterdam: Alfa. Alkmaar: Harmonie. Den Haag: Metropole Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: City Theater / Movies. Veenendaal: Hofpleintheater.