Verslingerd aan de Yo-Yo

De Yo-Yo is terug van weggeweest. Het kunststof speeltje uit de jaren '70 is er nu ook in high tech aluminium. Wie zich bekwaamt in 'tricks' kan meedoen aan de Europese kampioenschappen.

De Yo-Yo - vroeger gewoon jojo - is weer helemaal in. Wie wil meetellen als tiener heeft een Yo-Yo op zak. Ook volwassen techneuten en creatievelingen worden weer regelmatig met een Yo-Yo aangetroffen. Een prima stressverminderaar, maar bovenal gewoon een leuk speeltje. Wie echt geroutineerd is, kan in augustus meedoen aan de eerste Europese Yo-Yo kampioenschappen in Scheveningen.

Yo-Yo's bestaan al eeuwen, maar pas sinds de jaren '20 worden ze in groten getale geproduceerd. Sindsdien vergaat het de populariteit van het funartikel als een Yo-Yo beweging: op en neer. Momenteel zit Nederland, net als begin jaren '70, weer middenin een Yo-Yo rage. Jan Kieft van de winkel Luchtwerk in Rotterdam: “In Nederland zijn de Yo-Yo's dit keer meegelift op de populariteit van het jongleren. Maar Yo-Yo's zijn trendy bij een veel grotere groep. Daar leent het speeltje zich ook voor: het is goedkoop, iedereen kan het en bovendien is een Yo-Yo makkelijk mee te nemen. In navolging van de Tamagochi worden er in Japan meer dan een miljoen Yo-Yo's per maand verkocht.” Een klassieke houten Yo-Yo is er vanaf ƒ 5,50, de duurste is een Tom Kuhn SB-2 à ƒ 260, gemaakt van aluminium van vliegtuigkwaliteit.

Natuurlijk geen rage zonder commercie. Fabrikanten hebben voor Yo-Yo-Ka's (jargon voor: fanatieke Yo-Yo-beoefenaars) accessoires ontwikkeld zoals een lederen Yo-Yo-heuptasje, Yo-Yo literatuur en speed-oil om de Yo-Yo soepel te laten lopen. Mars probeert op het succes van deze funsport mee te liften met Twix en Skittles superjojo's, demonstraties en wedstrijden.

Tijdens de grote Yo-Yo rage van dertig jaar geleden - de Coca Cola jojo uit die tijd is nu een gewild collector's item - werd vooral met de kunststof klassieker Russell gespeeld. Tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar modellen die qua materiaal en vormgeving als high tech kunnen worden aangeduid. Het meest populair is de 'Yo-Yo with a Brain' die na een 'sleeper' (wanneer de Yo-Yo een tijdje beneden blijft spinnen) vanzelf weer omhoog komt. Jan Kieft is nogal gecharmeerd van 'The Viper', een soort diabolo aan een touwtje: “Die is waanzinnig, want die is van rubber. Dat is lekker licht. En als je de 'Walk the Dog' doet, waarbij de Yo-Yo als een hond aan zijn halsband over de grond voor je uit rolt, beschadigt hij niet. Maar mijn favoriet is een Duncan, ook een klassiek merk. Die ligt goed in de hand en heeft een prima touwtje.”

De lol zit hem in het doen van zoveel mogelijk verschillende 'tricks'. Een beginneling start meestal met 'tricks' als de 'Sleeper', 'Walk the Dog' en 'Rock the Baby'. Essentieel is dat eerst het touwtje op de juiste lengte wordt gebracht. Bij een lengte van grond tot navelhoogte stuitert de Yo-Yo niet zo snel en worden beschadigingen voorkomen. Kieft: “Ik krijg per middag zo'n drie Yo-Yo-Ka's in mijn winkel die een test bij me doen. Als ze daarvoor slagen, krijgen ze een zilveren of gouden sticker in hun Yo-Yo paspoort.” Hebben we nu eindelijk met een ongevaarlijke rage te maken? Geen kapotte knieën zoals bij skeeleren en geen versleten tanden zoals bij xtc-pillen? Niet helemaal. 'Tricks' als de 'Forward Pass' waarbij de Yo-Yo voluit naar voren gegooid moet worden, zijn niet helemaal zonder risico. Want na twee tot drie uur spelen is een touwtje versleten en moet het vervangen worden. Ook als het touwtje niet goed vastzit, kunnen er nare dingen gebeuren. Desondanks zijn ook ouderen enthousiast over de hernieuwde Yo-Yo-rage. Al was het alleen maar uit jeugdsentiment.

INFORMATIE

Adressen: Yo-Yo's zijn o.a. verkrijgbaar bij Luchtwerk, Graaf Florisstraat 24-b, Rotterdam, 010-4770422. R.S.I. Attraction, Witte de Withstraat 57, Rotterdam, 010-4133000. Vliegerwinkel Joe's, Nieuwe Hoogstraat 19, Amsterdam, 020-6250139. Juggle Store, Kloveniersburgwal 54, Amsterdam, 020-4201980.

Prijzen: een Duncan is er vanaf ƒ 9,95, de 'Yo-Yo with a Brain' kost ƒ 34,50, een 'Viper' van Henrys ƒ 70. De duurste Yo-Yo is een Tom Kuhn SB-2 van high-tech aluminium, ƒ 260. Losse touwtjes ƒ 0,75 p.s., gekleurde ƒ 1.

Evenementen: er zijn Yo-Yo demonstraties tijdens het Vliegerfeest in Scheveningen op 27 en 28 juni. Inl 070-3858586. De eerste Nederlandse en Europese kampioenschappen Yo-Yo zijn op 15 en 16 aug op de Boulevard van Scheveningen. Inl 070-3351221. Op 2 aug. zijn de Rotterdamse Yo-Yo-kampioenschappen. Inl 010-4770422

    • Gervaise Coebergh