Toezichtregels niet helder; Bieding op G-Bank zaait verdeeldheid

BRUSSEL/ROTTERDAM, 4 JUNI. Binnen de toezichthoudende Commissie voor het Bank- en Financiewezen bestaat verdeeldheid over de vraag of een nieuw bod van Fortis op de G-Bank het bod van ABN Amro moet overtreffen. Hierdoor is het voor Fortis moeilijk een geldig tegenbod te doen.

Een woordvoerder van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) bevestigt de verdeeldheid onder juristen. “We bekijken het tegenbod van Fortis op het moment dat het wordt gedaan. Sommige juristen staan een evenaring van het bod van ABN Amro toe omdat het om verschillende biedingen gaat, een verplicht en een vrijwillig bod.”

Bij Fortis is sprake van een verplicht bod: nadat met grootaandeelhouder de Generale Maatschappij overeenstemming was bereikt om het belang in de Generale Bank over te nemen, was de Nederlands-Belgische bankverzekeraar verplicht de andere aandeelhouders een zelfde bod te doen. Vorige week dinsdag betrad ABN Amro het strijdtoneel met een bod op de Generale Bank dat 15 procent hoger lag dan dat van Fortis.

De Belgische overnamewet schrijft voor dat een tegenbod minimaal 5 procent hoger is dan het vorige bod. Wegens het verschillende karakter van de biedingen geldt deze verplichting mogelijk niet.

Een zegsman van ABN Amro ging er vanochtend nog steeds van uit “dat die verhoging van 5 procent van toepassing is”. Volgens Fortis zal bij een eventueel tegenbod “nauwkeurig naar de geldende regels” worden gekeken.

De Commissie voor het Bank- en Financiewezen heeft inmiddels wel besloten tot de vaststelling van de biedingstermijnen. Die zullen zowel voor Fortis als voor ABN Amro van 16 tot en met 25 juni lopen. De vraag is nog in hoeverre beide biedingen inwisselbaar zijn. Niet duidelijk is of bijvoorbeeld alsnog voor Fortis kan worden gekozen als dit concern halverwege de biedingsperiode met een hoger tegenbod komt.

De koersen van de aandelen ABN Amro en Fortis Amev stonden vanochtend beide onder druk op de Amsterdamse Effectenbeurs. Fortis noteerde tegen de middag een gulden minder op 120,30 gulden. De koers van ABN Amro daalde vanochtend met vier dubbeltjes tot 48,40 gulden.

Met de daling van de koersen nemen de biedingen (in eigen aandelen) voor de Generale Bank in waarde af. ABN Amro deed afgelopen vrijdag de belofte dat de koers tot 52 gulden zou worden gegarandeerd via een aanvulling in contanten. Aan die garantie is echter een maximum van drie gulden gesteld. Nu de koers onder de 49 gulden is gedaald, is het bod van ABN Amro ondanks de garantie iets minder waard geworden.