Tips voor Oerol-gangers Elvis woont tegenwoordig op Terschelling

Toeristen vervelen zich. Ook op Terschelling. Het Oerol-festival dat er van 12 t/m 21 juni wordt gehouden, is een mooie aanleiding om aan zo'n bezoek wat culturele verdieping te geven. In de consumptieve sfeer bijvoorbeeld. Restaurant De Grië in Oosterend heeft een Michelin-ster, om maar wat te noemen. Een paar ideeën voor verveelde Terschelling-gangers.

Oerol inl 0562-448448

NATUURMUSEUM Net als veel lokale natuurmusea is ook het Natuurmuseum en Zeeaquarium in West-Terschelling niet te versmaden - het Zeeuws Biologisch Museum bij Domburg is ook zo'n juweel, trouwens. Het goede van deze Terschellingse expositie is dat deze niet is ingericht voor uitsluitend kleuters, maar ook leerstof biedt aan biologisch gevorderden. De meeste teksten op de muurpanelen over de voedselketen op het wad, over de functionaliteit van vogelsnavels en de anatomie van de vis zijn informatief. Ook is er een elektronisch vogelsilhouetten-spel - één fout: de kapmeeuw was geen zilvermeeuw. Maar wat vooral de aandacht trekt, zijn de aquaria. In één immense bak cirkelen putdekselgrote tarbotten en stoepranddikke zeebaarzen rond. In een wat bescheidener bassin zwemmen aaibare roggen en wriemelen honderden krabben. Volgens het bijschrift hebben roggen een 'tandentapijt' dat zich uitstekend leent voor het kraken van hun aquariumgenoten. Op de bodem liggen verspreide losse onderdelen, zoals scharen poten en schilden. Dus ook dat klopt. *Natuurmuseum en Zee-aquarium, Burg. Reedekerstraat 11, W.-Terschelling

KAASBOERDERIJ Op boerderij 'Pieter Peit's Hoeve' maken ze kaas. Maar niet zo maar kaas, nee, kaas van ongepasteuriseerde melk afkomstig van zo'n 80 koeien die bijna nooit in de stal staan. Behalve op zondag is er elke dag om 10u30 een rondleiding - meestal door Rinske, de boerin. Eerst is er een kennismaking met alle etappes van de kaasbereiding: het stremmen, het aftappen van de wei, het klaarmaken van de wrongel, het persen, pekelen en het rijpen. Daarna een rondgang langs stallen en schuren. Friese paarden fokken ze er ook. 'Taetske', 'Neeke', 'Geke' en 'Wieke' luiden de namen op de staldeuren. Helemaal zwart moeten ze zijn “Want”, zegt Rinske, “als er maar een klein vlekje wit aan zit, krijgen ze geen papieren.” Wat er met zulke paarden dan gebeurt, wordt er niet bij verteld. *Kaasboerderij 'Pieter Peit's Hoeve', Lies 24a.

HEARTBREAK HOTEL Misschien wel de leukste strandtent ten oosten van Memphis, Tennesee, gelegen aan - het is een eindje fietsen - het einde van de badweg bij Oosterend. Hij is open van 10 uur 's ochtends tot “'s avonds laat”. Het interieur komt met z'n roze en gifgroene stoeltjes zó uit een jaren '50 Diner. Ook staan er tientallen oude tv's en radio's, muziekinstrumenten en Elvis-parafernalia. Je kunt er nog goed eten ook: plate Dean Martin bijvoorbeeld, pasta met zalm, of plate Fats Domino, gepocheerde zalmforel. Vanzelfsprekend is er een Hot 'Hound' Dog. Als reïncarnatie bestaat, móet de meeuw die frietjes loopt te schooieren wel de King zelf zijn.

STRANDZEILEN Terschelling is de enige plek in Nederland waar deze spectaculaire sport is te bedrijven. De zeilwagentjes hebben in de winter zo'n 30 kilometer strand tot hun beschikking. Binnen 10 minuten zit je achter een kop koffie in Heartbreak Hotel aan de andere kant van het eiland. In de zomer hebben ze wat minder de ruimte, want een topsnelheid van 70 km per uur en zonnebadende toeristen gaan niet goed samen. Gevaarlijk is het niet, maar het is ook geen sport voor bangeriken. Voor meer informatie bellen met 0562-449322 of 0562-448055. Liefst de avond tevoren, want het weer kan roet in het eten gooien. Als de windsnelheid de 10 meter per seconde overstijgt, blijven de zeilen gestreken. Kosten: ƒ 55 p.p. per dagdeel, incl. kleding, helm en instructie.

VISSEN Maar het leukste op Terschelling is op je eigen houtje vanaf een steiger in de haven vissen vangen met een lijntje. Gewoon met een klos nylon, een loodje en een haak. Wadpieren of zagers zijn het beste aas en die zijn altijd wel ergens in het dorp te koop. Onder de aangemeerde tjalken en jachtjes wemelt het van de bot. Harders zitten er in de zomer ook. Die zijn heel moeilijk te vangen doordat ze alleen maar wier eten. Daarvan is zo'n overschot dat de kans dat deze dieren juist het aaswier zouden opmerken verwaarloosbaar is. Maar toch zijn ze te vangen - met twee man. De één beweegt op zijn buik een blinkertje tussen de steigerplanken in het heldere water op en neer. Nu zijn harders nieuwsgierig, dus die zwemmen naderbij en staren naar het blikkerende kunstvisje. De ander manoevreert nu op de aanwijzingen van de één een grote kabeljauwhaak onder de kin van een starende harder. Aanslaan. Hebbes. Stoven in witte wijn, knoflook en kappertjes.

    • Menno Steketee