SIMONE BARNEVELD

PAGE'UP

Voor recepten in de keuken en brieven die overgetypt moeten worden, is een standaard erg handig. Die zijn er in alle soorten en maten. Een nieuwe vorm is de 'Page'Up', in Nederland te koop bij enkele kantoorboekhandels (ƒ 9,95) en kookwinkels, waar ze er soms ƒ 14,95 voor vragen. De Page'Up is een half eitje van kunststof dat opvalt door zijn simpele vormgeving en verkrijgbaar is in zeven kleuren. Vier rubber voetjes en een vulsel van ijzergruis houden het op zijn plaats. Omdat het gleufje in de vorm van een maan is, blijft een papier ter grootte van A-vier of zelfs een halve krantenpagina recht overeind staan.

*Page'Up, ƒ 9,95 tot ƒ 14,95, oa bij kantoorboekhandel Gebr. Winter, Looiersgracht 130, Amsterdam. Tel 020-6242986

STANDPUNTEN

De expositie 'Standpunten. Tien jaar vormgeving in Nederland - Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst' toont t/m 30 aug werk van 160 Nederlandse ontwerpers. Zij zijn geselecteerd uit ruim 650 vormgevers die de afgelopen tien jaar subsidie kregen van het Fonds BKVB, dat met deze tentoonstelling zijn tweede lustrum viert. De ontwerpers zijn werkzaam in oa mode, grafische vormgeving, industrieel ontwerpen, nieuwe media, interieurarchitectuur, sieraden en keramiek. Behalve ontwerpen worden in het centraal paviljoen documentaires en filmregistraties over en interviews met de exposanten getoond.

*Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, Rotterdam. Tel 010-4400301

XEMEX

Zakenlieden en vakantiegangers die in het buitenland vertoeven, kunnen in één opslag zien hoe laat het thuis is. Het Zwitserse horlogemerk Xemex heeft een horloge ontwikkeld dat twee wijzerplaten èn twee uurwerken heeft. Het horloge Xemex Offroad 501, ontworpen door Xemex-huisontwerper Ruedi Külling, wordt ook wel 'Overseas' of 'Twotimer' genoemd. Het is gemaakt van roestvrij staal en heeft een rubber bandje met een sluiting dat omklapt en dus aan twee zijden gesloten kan worden.

*De 'Overseas' kost ƒ 1.495 en is te koop bij diverse juweliers. Inl Paul Simons, watches & design, 020-6723333.

SPIEGELS

De spiegel zonder lijst op A4-formaat van Theo van Egmond, afgestudeerd aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, maakt deel uit van een serie A4 artikelen, zoals een schoolbordje met aan de onderkant een krul voor het krijtje. Met een rond gat met een diameter van dertig mm in de bovenkant van de spiegel wordt hij aan een spijker (die gratis wordt bijgeleverd) opgehangen. De spiegel heeft navolging gekregen in twee nieuwe afmetingen, en daarmee heeft Van Egmond het A4-concept losgelaten. Er is nu ook een grote pas-spiegel van vijftig centimeter breed en anderhalve meter lang, van dikker glas met een groter gat (65 mm) en een spiegel van veertig bij 56 centimeter.

*A4-spiegel ƒ 39,95, pas-spiegel ƒ 295 en middel-spiegel ƒ 129,50. Verkoopinformatie: The Edge, 010-2760049. Het schoolbordje is uitverkocht.

HOEDJES

De nieuwe hoedjes van ontwerpster Irene van Vugt doen denken aan een modieuze fietshelm, maar bieden geen bescherming, hooguit tegen de kou. De futuristisch uitziende hoeden hebben een frame van vilt waarin een glanzende bolvorm van lycra in een contrasterende kleur gevat is. De hoeden zijn lichtgewicht en hol aan de binnenkant en er bestaan twee versies in verschillende kleurcombinaties. Irene van Vugt studeerde in 1995 af van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en exposeerde onder meer bij galerie Marzee in Nijmegen en galerie Intermezzo in Dordrecht. Werk van haar werd aangekocht door het Nederlands Textielmuseum in Tilburg.

*Hoeden, ƒ 495, Capello, Houtstraat 28, Nijmegen. Tel 024-3229282. Verkoopinformatie 030-236478.

SWATCH

Een van de nieuwe modellen van horlogemaker Swatch is ontworpen door filmregisseur Spike Lee. Het is een schreeuwerig horloge met een fluorescerende oranje kast en felblauwe wijzerplaat. De band is zilvergrijs met oranje rand en sluiting. Op een afneembare roterende ring rond de wijzerplaat staat, in dikke letters, de naam van het horloge: Wake Up!

*Spike Lee's ontwerp is voor ƒ 200 te vinden bij elke Swatch-dealer.

DYSON STOFZUIGER

De nieuwe Dyson stofzuiger, de DC02 Clear, heeft een nog opvallender uiterlijk dan zijn voorganger. Waar bij de eerste DC02 alleen het reservoir dat het stof opvangt doorzichtig was, zijn nu alle onderdelen doorschijnend en is het mechaniek in zijn geheel te zien. De Dyson DC02 clear is uitgevoerd in transparant blauw met okergele accenten. De Dyson stofzuiger is een uitvinding van de Britse ontwerper James Dyson. Hij ontwikkelde een zakloze stofzuiger uit onvrede met conventionele stofzuigers die hun zuigkracht verliezen omdat de stofzak verstopt raakt. Bij Dysons DualCyclone systeem wordt het stof niet van de lucht gescheiden door een filterzak, maar door twee cilinders. De buitenste vangt het stof op en de binnenste cilinder voert de lucht af. De Dyson stofzuiger werd bekroond met de Europese design prijs.

*Dyson DC02 Clear, ƒ 729, Bijenkorf