Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de voorbereidingen van de militaire landingsoefening zaterdag op het Scheveningse strand ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Den Haag. Tevens de zogeheten 'isotopenaffaire' uit 1979 waar een ziekenhuis in Alkmaar onzorgvuldig met radioactief jodium omging en zes laborantes besmet werden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Was nun, Herr Waigel? Interview met de minister van Financiën en CSU-voorzitter Theo Waigel. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Nova. Reportage over een houtvezelbedrijf in Langerak waar regelmatig door chemische reacties stofexplosies voorkomen en de deelname van Iran aan het WK voetbal. Het voetbal is daar enorm populair. Zelfs vrouwen (in het moslimland een unicum) spelen er wedstrijden, waarnaar mannen overigens niet mogen kijken. Ned.3, 22.35-23.05u.

Vrede van Munster. Rechtstreeks verslag van de herdenking van de Vrede van Munster, met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal en een groot feest op het Binnenhof. Aan deze herdenking met het thema 350 jaar Nederland in Europa doen ook vertegenwoordigers van de provincie mee. Morgen, Ned.3, 14.45-16.30u.

DOCUMENTAIRES

Rare streken. De bron van de Ganges, de meest vereerde heilige rivier, bevindt zich op 4500 meter hoogte in het Himalaya-gebergte. 3500 kilometer lang stroomt de rivier richting de Golf van Bengalen. Belg.2, 20.50-21.45u.

Zembla: Raadsels rond de Bijlmerramp. Documentaire waarin geopperd wordt dat er in het in 1992 op de Bijlmer neergestorte El Al-vliegtuig munitie aanwezig was. Verder wordt de speciale positie van El Al Security op Schiphol belicht, die uit tientallen mensen bestaat. Ned.3, 20.48-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van Volkskrant-columnist Iwan Brave die twee jaar geleden naar zijn geboorteland Suriname terugkeerde. Binnenkort verschijnt een bundel van zijn columns onder de titel Enkele reis Paramaribo. Ned.1, 21.08-21.43u.

Werelden: Fatal reaction - Bombay. Na New York en Singapore vormt, in de derde aflevering van een documentaire-reeks, Bombay het onderzoeksgebied voor de these dat het in de hele wereld voor hoger opgeleide vrouwen steeds moeilijker is geworden om een gelijkwaardige partner te vinden. Liefde lijkt in India géén argument voor een huwelijk. Ned.1, 21.43-22.35u.

Hitler: The commander. Was Hitler een groot strateeg met feilloze intuïtie of maakte hij alleen maar slim gebruik van de zwakheid van zijn tegenstanders? Discovery, 22.00-23.00u.

Icemen. Tweede deel van een drieluik over de verkenning van de Noordpool door de jaren heen. Afgelegen eilanden werden strategische locaties tijdens WO II. Russische en Amerikaanse generaals betrokken het gebied tijdens de Koude Oorlog in hun strategie. BBC2, 22.30-23.20u.

Reporter. Over de handel rond het Nederlands elftal en de schipbreuk van Team Holland, in 1997 opgericht om rust te creëren rond merchandising. Aanstaande zondag mogen fans in de Amsterdamse Arena Oranje uitzwaaien. De spelers moeten op komen draven en ontvangen daarvoor van sponsor Coca Cola een onderling te verdelen bedrag van 1,3 miljoen gulden. Ned.1, 22.42-23.26u.

The mind traveller. Neuroloog en schrijver Oliver Sacks gaat met de Canadese schilder Shane Fistel die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette naar Parijs, de geboorteplaats van Tourette. Enkele karakteristieken van het syndroom zijn ongecontroleerde bewegingen en het uiten van obsceniteiten. Ned.3, 23.25-0.15u.

AMUSEMENT

TV Show. Televisiemaker Han van der Meer praat over Nederlandse gezinnen in ontwikkelingslanden die een tijdje met een gezin uit dat land samenleefden. En optredens van trompettiste Saskia Laroo met Zap Mama, de Buena Vista Social Club uit Cuba met Karin Bloemen en de groep Kusbhu met de formatie Flairck. Ned.2, 21.49-22.45u.

SPORT

Spot op sport. Compilatie van de WK's in '90 en '94 waarin Duitsland en Brazilië wereldkampioen werden. Belg.2, 21.45-22.30u.

FILM

L'inondation / Navodneniye / The Flood (Igor Minajev, 1993, Frankrijk/Rusland). Door hoofdrolspeelster Isabelle Huppert geëntameerde, fragiele verfilming van roman van Jevgyeni Zamyatin door in Parijs levende Oekraïense regisseur. Arbeidersvrouw in het Sint Petersburg van de jaren twintig zint op wraak als haar man een seksuele relatie begint met geadopteerde dochter. TV5, 20.00-22.00u., Frans ondertiteld.

Rambo: First Blood, Part II (George P. Cosmatos, 1985, VS). Vervolg op eerste Rambo-film uit 1982 improviseert niet alleen op het thema van de dolkstootlegende maar ook op de mythe van de Amerikaanse onoverwinnelijkheid. Want de ontblote, zwetende torso van Sylvester Stallone blijkt immuun voor de kogels van honderden tegenstanders. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

La scorta (Ricky Tognazzi, 1992, Italië). Zie Film-vooraf. Belg.2, 22.35-0.05u.

Bye-Bye (Karim Dridi, 1995, Frankrijk). Regisseur Dridi, Fransman van Noord-Afrikaanse komaf, schetst associatief en realistisch scènes uit het dagelijks leven van immigrantenfamilies in Marseille, balancerend op de rand van sjacherend overleven en afglijden naar het snelle geld van de drugshandel. TV5, 22.45-0.55u.

A New Life (Alan Alda, 1988, VS). Alda tekende voor scenario, regie en hoofdrol van romantische komedie. Gescheiden echtelieden vinden nieuwe liefdes in welgesteld New York. Duitsl.2, 0.15-1.55u., nagesynchr.

. Cat Chaser (Abel Ferrara, 1989, VS). Regisseur van Bad Lieutenant was verantwoordelijk voor vaardige misdaadthriller met ingewikkelde intrige rond overspel in milieu van criminele scharrelaars die aan hun illusies van macht en grandeur ten gronde gaan. BBC1, 1.05-2.30u.