SALAS

Let op El Matador, nummer 11 van Chili. In heel Zuid-Amerika kennen ze deze Chileen slechts bij zijn koosnaam. Wie El Matador zegt, weet dat Marcelo Salas wordt bedoeld. Een kleine, 23-jarige spits met een goddelijk linkerbeen. Samen met de oude Ivan Zamorano vormt hij de aanval van Chili. Samen maakten ze in elf wedstrijden 22 van de 32 Chileense doelpunten in de WK-kwalificatiereeks. Vooral de individuele acties van Salas zijn bewonderenswaardig. Soleren is zijn lust en zijn leven. Bijna in zijn eentje schoot hij dit jaar River Plate naar de landstitel van Argentinië.

José Marcelo Salas Melinao werd op kerstavond in 1974 geboren in Temuco, een stad zeshonderd kilometer ten zuiden van Santiago de Chile. Zijn eerste club was Deportes Temuco. Salas was 17 jaar toen hij werd ingelijfd door Universidad de Chile, waarmee hij tweemaal kampioen werd. Zijn illustere landgenoot Omar Sivori beval hem zijn oude club Juventus aan. Maar Salas koos voor River Plate, dat zes miljoen gulden aan Universidad betaalde. Het Spaanse La Coruña bood vervolgens 45 miljoen gulden voor Salas. Manchester United was dit voorjaar zelfs bereid 60 miljoen gulden te betalen. Salas gaat naar Lazio Roma, dat eerder vrijwel identieke spelers als Ruben Sosa en Beppe Signori in de gelederen had. Naar verluidt betaalden de Romeinen veertig miljoen gulden.

Maar eerst wil de Chileen schitteren op het WK. Een klein, licht mannetje dat kan schieten, dribbelen en scoren. Marcelo Salas, beter bekend als El Matador, zoals ook zijn eigen website heet.

    • Guus van Holland