Politie Mexico doet inval in bolwerk Zapatistas

NICOLAS RUIZ, 4 JUNI. Het Mexicaanse leger en politie zijn gisteren met zo'n duizend man het door de Zapatisten rebellen beheerste stadje Nicolas Ruíz in de deelstaat Chiapas binnengevallen.

Bij de overval werden 167 mensen gearresteerd, van wie 151 later op de dag werden vrijgelaten. Volgens de autoriteiten was de inval noodzakelijk nadat een aantal families die sympatiseerden met de regeringspartij de stad waren uitgezet door de linkse Partij van de Democratisch Revolutie (PRD) die Nicolas Ruíz bestuurt. Deze partij won in 1995 lokale verkiezingen, nadat het stadje in 1994 zich tot autonome gemeenschap had verklaard.

Volgens de gouverneur van de deelstaat werd het stadje van 8.000 inwoners “in gijzeling gehouden” door een kleine minderheid van Zapatista-aanhangers. Hij onderstreepte dat het politieoptreden vreedzaam verliep en dat er geen gewonden waren gevallen. Ooggetuigen maken melding van tientallen gewonden en op de televisie was te zien dat de politie optrad met traangas en knuppels. Het persbureau van de Mexicaanse regering meldde 's middags dat 41 politieagenten gewond waren, van wie vijf ernstig.

Het is de derde keer in twee maanden tijd dat de Mexicaanse politie een Zapatista-bolwerk is binnengevallen.

De Zapatista-rebellen strijden voor een betere positie voor de arme indianen in Zuid-Mexico. In 1994 vond een korte Zapatista-opstand plaats, die leidde tot een tot nu toe niet nageleefd akkoord tussen regering en rebellen. (AP, Reuters)