Oud-president Kaunda uit Zambiaanse politiek

LUSAKA, 4 JUNI. Kenneth Kaunda, oud-president van Zambia en een veteraan van het nationalisme in Afrika, heeft te kennen gegeven dat hij de actieve politiek wil verlaten. In een vraaggesprek met het persbureau Reuters zei Kaunda (74) dat hij zijn partij volgende week zal vragen hem te ontlasten van zijn leiderstaken om aldus “de weg vrij te maken voor verzoening tussen alle Zambianen en bij te dragen aan vrede op het Afrikaanse continent”.

Kaunda zei dat zijn land “op een kruispunt is aangekomen” en dat “we onze weg in wijsheid moeten kiezen om er voor te zorgen dat Zambia het eiland van vrede blijft dat het al deze jaren is geweest”.

Kaunda's oudste zoon, kolonel Panji Kaunda, zei tegen Reuters: “Deze beslissing betekent mijn vaders definitieve afscheid van de partijpolitiek. We zouden graag zien dat hij alle Zambianen omhelst ongeacht hun politieke voorkeuren.”

Kaunda was na de onafhankelijkheid van Zambia, een voormalige Britse kolonie, 's lands eerste president en bleef dat tot zijn verkiezingsnederlaag in 1991. Daarna voerden hij en zijn Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij (UNIP) oppositie tegen de nieuwe president, Frederick Chiluba. Op 25 december vorig jaar werd Kaunda gearresteerd op beschuldiging van voorkennis van een mislukte militaire coup in oktober. Deze week werd hij ontslagen van rechtsvervolging, naar wordt aangenomen op voorwaarde dat hij het politieke toneel verlaat. Bij deze 'regeling' is naar verluidt bemiddeld door Zuid-Afrika's president, Nelson Mandela. (Reuters)