Ongelukken hogesnelheidstreinen

9 mei 1998. De Thalys van Amsterdam naar Parijs komt met een snelheid van 120 kilometer per uur op een onbewaakte overgang bij het Brabantse Hoeven in botsing met een vrachtwagen en ontspoort. Bij het ongeluk komt de vrachtwagenchauffeur om het leven.

24 maart 1998. In Castello, een voorstad van Florence, botst de hogesnelheidstrein van Rome naar Bergamo op een lokale trein. Een man komt hierbij om het leven. De oorzaak van het ongeluk is het te ver overhellen van de trein in een bocht, die enigzins gekanteld is aangelegd om de snelheid op te vangen.

12 januari 1997. De hogesnelheidstrein van Milaan naar Rome vliegt bij Piacenza uit de bocht en slaat kapot tegen een aantal pilaren van een brug. Acht mensen, onder wie de twee machinisten, komen om het leven. Ongeveer dertig mensen raken gewond. De trein is van het ERT-460 type, ook wel pendolino genoemd, die meehangt in bochten, waardoor ook op een kronkelig traject een hoge snelheid kan worden gehandhaafd. De trein ontspoort doordat het elektronische snelheidscontrolesysteem faalt.

21 december 1993. Een Franse TGV ontspoort met een snelheid van 300 kilometer per uur. Bij het ongeluk, dat plaats heeft bij het plaatsje Chaulnes, 133 kilometer ten noorden van Parijs, wordt niemand ernstig gewond.