NAVO-verkenners naar grens Kosovo

BRUSSEL, 4 JUNI. De NAVO wil opnieuw militaire adviseurs sturen naar de Albanese grens met Kosovo. Ze moeten er informatie inwinnen over terrein en klimaat ter plekke. Een gedetailleerd militair advies zal naar verwachting niet eerder dan eind deze maand rond zijn. Dat besloten gisteren de ambassadeurs van de NAVO-landen in Brussel.

Secretaris-generaal Solana van de NAVO herhaalde gisteren dat het bondgenootschap “alle opties open houdt”, inclusief een militair antwoord op het gewelddadige optreden van Serviërs in Kosovo. “Het nieuws uit Kosovo is niet goed. De situatie verslechtert”, aldus Solana. Maar NAVO-diplomaten onderstrepen dat alleen troepen worden gestuurd als het “absoluut nodig” is. “Het is heel moeilijk en heel duur. We proberen in eerste instantie de regio te stabiliseren.”

De zestien NAVO-ambassadeurs, die gisteren tijdens hun wekelijkse vergadering de situatie in Kosovo bespraken, herhaalden de besluiten van hun ministers van Buitenlandse Zaken van vorige week. De ministers besloten de militaire samenwerking met Albanië en Macedonië op te schroeven en gaven de militairen de opdracht een advies uit te werken over het eventueel zenden van NAVO-troepen naar Albanië en Macedonië.

Maar het ziet er niet naar uit dat de NAVO binnen korte tijd troepen stuurt. “Aanvankelijk was het idee om in het noorden van Albanië troepen te stationeren om Joegoslaven tegen te houden die de grens overgingen”, aldus een diplomaat. “Nu ziet men dat niet gebeuren.” Ook de noodzaak om wapensmokkel van Albanië naar Kosovo tegen te gaan zou minder zijn omdat er niet veel wapens meer de grens overgaan en omdat Servië inmiddels aan de andere kant van de grens een offensief heeft ontketend. “Aanvankelijk moesten argumenten worden aangevoerd om nìet in Albanië te gaan zitten, nu om het wel te doen”, aldus de diplomaat.

Volgende week vergaderen de ministers van Defensie van de NAVO-landen over Kosovo. Zij zullen naar verwachting verdere politieke richtlijnen geven aan de militairen. De NAVO overlegt met de Verenigde Naties over eventuele hulp bij de opvang van vluchtelingen uit Kosovo. “Maar daarbij zal de NAVO niet meer dan een bijrol spelen”, aldus een diplomaat. “Dat is niet de hoofdtaak van de NAVO.”