Na vertrek uit Groningen; Ouwerkerk burgemeester van Almere

DEN HAAG, 4 JUNI. De PvdA'er H. Ouwerkerk, oud-burgemeester van Groningen, wordt de nieuwe burgemeester van Almere. Bronnen in Den Haag hebben dit vanochtend bevestigd. De ministerraad zal zich naar verwachting morgen over zijn benoeming buigen.

Ouwerkerk trad begin dit jaar af als burgemeester van Groningen na rellen in de Oosterparkwijk. Hij volgt in Almere zijn partijgenoot A. Pans op, die secretaris-generaal op het ministerie van Verkeer en Waterstaat is geworden.

Almere telt nu 130.000 inwoners. Dat aantal moet de komende jaren oplopen naar 250.000. Groningen telt zo'n 170.00O inwoners. Ouwerkerk was eerder burgemeester in Zaanstad en Lekkerkerk en ombudsman bij de VARA.

In januari stapte Ouwerkerk als burgemeester van Groningen op, nadat een minderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in hem had opgezegd. Aanleiding waren rellen in de Oosterparkwijk. Daar trokken tientallen jongeren in de nacht van 30 op 31 december door de wijk en richtten zij vernielingen aan. Pas na ruim vier uur kwam de mobiele eenheid in actie. Ouwerkerk was als burgemeester verantwoordelijk voor handhaving van de openbare orde.

De rellen in de Oosterparkbuurt waren het sein voor een reeks van ontslagen en overplaatsingen. Korpschef R. Veenstra stapte al vóór Ouwerkerk op. Procureur-generaal D. Steenhuis werd later overgeplaatst naar het ressort Arnhem wegens belangenverstrengeling met het adviesbureau Bakkenist waarvan hij adviseur bleek te zijn. Dit bureau onderzocht de verstoorde bestuurlijke verhoudingen in Groningen. Ook hoofdofficier R. Daverschot verdween uit Groningen.

Ouwerkerk heeft in het verleden altijd aangegeven dat na Groningen het burgemeesterschap van Amsterdam hem het allermooiste leek. Hij noemde zichzelf een keer “burgemeester bij geboorte”. Op jonge leeftijd wist hij al dat hij burgemeester wilde worden. In Groningen ontpopte hij zich als een straatvechter, eigenwijs met af en toe ongepolijste en onhandige uitspraken. Voor de Oosterparkrellen kwam hij één keer danig in de problemen doordat hij een betaalde bijbaan bij een aannemingsbedrijf had verzwegen. De gemeenteraad accepteerde toen nog zijn excuses. Zijn vrouw vindt hem een doodgewone man, die elke avond de afwas doet. “En als ik zeg 'Goh, joh, het kleed moet eigenlijk even gezogen', dan doet hij dat ook”, zo zei zijn vrouw eens.