Lichte teruggang op matte beurs

AMSTERDAM, 4 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de belangrijkste koersen vanochtend licht gedaald. In reactie op een lager Wall Street, een dalende dollar en verdeeldheid op de beurzen in Azië verloor de toonaangevende AEX-index 2,27 punten op 1205,36 punten.

De koersen van de belangrijkste hoofdfondsen daalden nagenoeg allemaal, zij het in bescheiden mate. “Een paar dubbeltjes hier, een guldentje daar: het is allemaal weinig schokkend”, constateerde een commissionair.

Uitzondering op de matte beurs was Akzo, dat 7,60 steeg naar 451,40 gulden. Gisteren was de koers van dit chemiefonds al met 14,30 gestegen nadat bleek dat de overname van Courtaulds door het Nederlands-Zweedse concern dichterbij is gekomen. Volgens handelaren speelt verder een rol dat zakenbank J.P. Morgan het koersdoel van Akzo heeft bijgesteld naar 500 gulden.

Een andere positieve uitschieter was Philips. Het fonds noteerde aan het einde van de ochtend 2,10 hoger op 184,80 gulden. De afgelopen dagen noteerde het aandeel lager in reactie op uitspraken van topman Boonstra. Die zei een prijsval voor consumentenelektronica te verwachten onder invloed van de crisis in het Verre Oosten. “Je ziet nu een klein beetje herstel, maar dat is vooral te danken aan koopjesjagers”, meende een handelaar.

Hagemeyer was procentueel gezien de grootste daler. De koers daalde met 1,90 (ruim twee procent) naar 98,80 gulden.

Ook de twee banken die strijden om de Belgische Generale Bank stonden vanochtend op verlies. ABN Amro leverde vijftig cent in op 48,30 gulden, terwijl de koers van Fortis zeven dubbeltjes daalde naar 120,60.

Een andere belangrijke daler was Koninklijke Olie. Het fonds verloor 1,20 op 111,70 gulden.

Het aandeel Krasnapolsky dat gisteren al met twintig procent was gestegen, stond ook vanochtend weer hoger. De koers kwam op het midden van de dag uit op 121,20 gulden, 1,20 hoger dan het slot van gisteren. Het enthousiasme van beleggers vloeit voort uit de hotelfusie tussen 'Kras' en Golden Tulip.

De dollar noteerde vanmiddag 1,9904 gulden. Dat is 0,7 cent lager dan het slot van gisteren.

NEW YORK Net als eergisteren boekte de effectenbeurs van New York gisteren verlies. De Dow Jones-index daalde met 87,44 punten naar 8803,80 punten.

De handel op Wall Street kwam traag op gang.

De index kwam op winst te staan dankzij de technologiefondsen, Intel in het bijzonder. Deze fabrikant van microchips had vooral maandag moeten inleveren doordat het zijn nieuwe processor later op de markt brengt dan de bedoeling was.

AZIË Op de effectenbeurs van Tokio zorgde bescheiden kooplust voor een stijging van de Nikkei-index met 79,45 punten (0,5 procent) tot 15,426,47. In Hongkong was de stemming echter gedrukt. De winst van gisteren ging geheel verloren; de Hang Seng-index viel met 3 procent terug. Ook in Singapore daalden de koersen. De Straits Times-index sloot hier 2,6 procent lager.

De beurs in de Filippijnen was dankzij koopjesjagers goed gestemd. Na negen handelsdagen met lagere koersen eindigde de PSE-index 1,3 procent hoger.