Korpschef hoofdstad: nu wél meer dienders

AMSTERDAM, 4 JUNI. De Amsterdamse korpschef J. Kuiper wil dat zijn korps met tweeduizend mensen wordt uitgebreid. De vraag naar meer blauw op straat is in de afgelopen maanden volgens hem “geëxplodeerd”.

Het korps Amsterdam/Amstelland heeft nu vijfduizend agenten. “Honderd erbij merk je niet eens. Als je als overheid laat zien dat het ernst is, zijn tweeduizend man extra nodig”, zegt Kuiper vandaag in de Volkskrant.

Kuiper is in korte tijd van mening veranderd over de vraag of het korps moet worden uitgebreid. Drie weken geleden zei hij in een interview in NRC Handelsblad niet om meer geld voor de politie te vragen. “Ik heb agenten genoeg. Ik besef dat ik daarin misschien alleen sta. Als je kiest voor meer politie, kies je voor de confrontatie. De politie moet geen bezettingsmacht worden.” Kuiper pleitte er toen juist voor prioriteit te geven aan het investeren in achterstandsbuurten, in onderwijs en in succesvolle welzijnsprojecten.

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen maanden met veel incidenten te maken gehad. In Amsterdam-West deden zich rellen voor met Marokkaanse jongeren, evenals in het Flevoparkbad in Amsterdam-Oost en in stadsdeel De Pijp keerden zich vijftig jongeren tegen de politie toen die autokrakers wilden aanhouden. In het uitgaanscentrum is het elk weekend onrustig. Zo moest de politie zaterdag charges uitvoeren toen jongeren met stenen politie-agenten bekogelden. Deze gebeurtenissen hebben er volgens zijn woordvoerder toe geleid dat Kuiper van mening is veranderd.

Ex-korpschef E. Nordholt, die nog steeds als hoofdcommissaris werkt bij de Amsterdamse politie, pleitte zondag in het tv-programma Buitenhof voor meer blauw op straat. Hij wil dat er landelijk vijfduizend agenten en vijfduizend politiesurveillanten bij komen.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het een probleem om voldoende agenten te vinden. Kuiper wil zich daarom vooral op dertigers en veertigers richten. “Die stralen ook wat meer gezag uit”, zegt Kuiper in de Volkskrant. De hoofdstad heeft volgens hem vooral goed-opgeleide en ervaren mensen nodig, die kunnen werken in bedreigende situaties. Hij zegt te vrezen dat er slechts een half miljard gulden extra voor de Nederlandse politie beschikbaar komt. Daarmee is volgens hem alleen maar het exploitatietekort van de politie te dekken.