Kinderagenda

De Kameleon

Hielke en Sietse Klinkhamer, tweelingzonen van de smid in een denkbeeldig Fries dorp, beleven vele avonturen met hun motorboot de Kameleon (de boot is geschilderd van restjes verf en zou daardoor telkens van kleur verschieten - vandaar de naam.) Samen met hun vriendje Kees Dijkstra, de snoepzieke zoon van de molenaar en met boerenknecht Gerben Zonderland halen ze onbekommerd kattenkwaad uit. Natuurlijk is er ook een veldwachter, in de Kameleon-boeken heet hij Zwart en die zit de jongens regelmatig achterna. In het Friese Terherne, midden in het merengebied, hebben ze het Kameleondorp uit de boeken nagebouwd en in juli en augustus worden daar van maandag t/m vrijdag zomerkampen voor kinderen van 7-13 jaar gehouden. Computerspelletjes, video's en walkmans, het is in Terherne allemaal niet te vinden. De bedoeling is om een 'ouderwets' zomerkamp te organiseren, een beetje primitief dus, met vlotbouwen, touwknopen, moeraslopen, koken op een open kampvuur en slapen in grote legertenten op een eiland.

*Kameleonzomerkampen van 13 juli t/m 21 aug van ma 10u30 t/m vr 16u voor kinderen van 7 t/m 13 jaar in Terherne, Friesland. Kosten incl. begeleiding, slapen, eten en drinken ƒ 399. Reserveren en inl 0566-689832

Dunyafestival

Het grootste zomerfestival van Rotterdam, het Dunyafestival, heeft op zo 7 juni ook een kinderprogramma. Er zijn optredens van (kinder)circussen uit Nederland en Ethiopië, in de verteltent zijn verhalen te horen uit Indonesië, Zuid-Afrika, Turkije en al die vertellers worden begeleid met muziek. Ook is er in de muziektent een percussieworkshop. Kinderen die schilderen leuk vinden kunnen zich uitleven op een shack, een soort Afrikaans hutje, dat helemaal volgens Zuid-Afrikaanse tradities beschilderd kan worden. Van 15-15u30 dragen kinderen uit verschillende landen gedichten voor.

*Dunyakinderfestibval in het Park bij de Euromast in Rotterdam op zo 7 juni van 13-17u. Toegang gratis Inl 010-2330910.

Griezelbus

Angsthazen kunnen Autotron in Rosmalen maar beter mijden. Maar wie stalen zenuwen heeft en zich niet laat afschrikken door monsters, heksen, spinnen en vampiers kan za 6 juni griezelen op de Griezelclub-dag. Op die dag verschijnt het vierde boek in de Griezelbus-reeks van Paul van Loon. 's Ochtends zijn er workshops waarop schrijvers van griezelverhalen uit eigen werk voorlezen en hun boeken signeren. Behalve Paul van Loon zijn dat Tais Teng, Bies van Ede, Els Rooyers, Ton van Reen en Eddy Bertin. De hele dag lopen al die enge gedrochten door het park en 's middags is de verkiezing van de Grootste Griezel (deelname hieraan is reeds gesloten). Het attractiepark is gewoon open; voor Griezelclubleden die zich al hebben aangemeld is de toegang gratis, andere griezels in spé kunnen ook meedoen en betalen ƒ 17,50 (kinderen van 4 tot 12 jaar), daarboven ƒ 19,50.

*Griezelclubdag op za 6 juni van 10-17u in het Autotron, Graafsebaan 133, Rosmalen (aan de A50 's-Hertogenbosch-Nijmegen. Inl 073-5219050

Watermonsters

Wil je weten of het water in je aquarium wel gezond is voor je vissen, of waarom er in de sloot vlakbij je huis geen kikkers kwaken? Kom dan met een flesje met water uit die sloot, vijver, aquarium of regenton op wo-middag 10 juni van 14-16u naar het Belasting & Douane Museum. Samen met het Hoogheemraadschap Schieland kunnen daar watermonsters worden gekeurd. Ook wordt er een video over het Hoogheemraadschap Schieland vertoond, waarin o.a. verteld wordt waarom er zoveel belastinggeld in water gaat zitten. Er is een speurtocht over de expositie 'Lastig water', die langs computers, een symbolische waterval en een alternatieve wc voert.

*Watermiddag op 10 juni van 14-16u in het Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, Rotterdam. Toegang gratis. Inl 010-4365629.

Stripdagen

Het was niet makkelijk om een stripheldin te maken die zowel leuk is voor kinderen als voor volwassenen in India, Bangladesh, Pakistan en Nepal. Er moesten heel wat tekeningen worden gemaakt voordat de definitieve Meena werd gevonden. Maar inmiddels hebben miljoenen kinderen in Zuid-Azië en daarbuiten, uit arme en rijke families, uit de stad en van het platteland kennisgemaakt met Meena. Meena is tien jaar en een lief, vrolijk en slim meisje. Een dochter die wel gehoorzaam is, maar zich niet op haar kop laat zitten. Achter de strip van Unicef zit natuurlijk een bedoeling en daarom heet de tentoonstelling die vr 5 juni om 17u tijdens de Stripdagen in Haarlem wordt geopend 'Striphelden met een boodschap'. Want niet alleen Meena wil naar school, maar ook al die andere miljoenen kinderen die nu nog in fabrieken of op het land moeten werken. Ook wil Meena later trouwen met wie ze zelf wil.

*De Haarlemse Stripdagen op za en zo 6 en 7 juni met twintig tentoonstellingen, een beurs en een veiling. Strippas ƒ 10 en ƒ 5 voor iedereen die kleiner is dan 1 meter 50. Meer inl VVV Haarlem.

Sterrenhemel

Als het lekker weer is en je bent 's avonds op de camping, het strand of gewoon, thuis in de tuin, dan heb je vast wel eens naar de sterrenhemel gekeken. Zou je wel eens willen weten welke sterren er aan het firmament prijken? Of hoe sterren van planeten te onderscheiden zijn? Het Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum dat gevestigd is in een Middeleeuwse Kruittoren in Nijmegen heeft een speciaal programma samengesteld over wat er in juli en augustus aan de sterrenhemel te zien is. De sterren zijn op een groot scherm te zien en je kunt duidelijke kaartjes krijgen waarop sterren staan.

*Zo 7 juni 14u30. Planetarium, Sterrenwacht en Ruimtevaartcentrum, Kruittoren, Kronenburgerpark, Nijmegen. Inl 024-6419929

Wetenschapscircus

Wie van verrassingen houdt, kan van 6 t/m 14 juni naar het Wetenschapscircus in het Land van Ooit. Daar krijg je antwoord op vragen als 'Hoe werkt een helikopter', 'Hoe kan een ruimteschip zo hoog vliegen' en 'Hoe werkt mijn geheugen'? Er zijn demonstraties en je kunt vragen stellen aan wetenschappers. Je kunt ook knutselen in het Pretlab en er is een psychologie- en geheugenshow. Wetenschapstheatergroep Pandemonia treedt dagelijks op voor kinderen.

*Wetenschapscircus, 6 t/m 14 juni, 10-17u. Het Land van Ooit, Parklaan 40, Drunen. Inl 0416-377775. Toegang: 3 tm 11 jr ƒ 20,50, vanaf 12 jr ƒ 24,50

Informatie over activiteiten voor de kinderagenda kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.